OVERBLIK: Pelosi står til genvalg mens O'Rourke får en kurv

9. NOV 2022 • 16:27UDLAND

Ved USA's midtvejsvalg har der flere steder været lokal dramatik. Se, hvordan det er gået udvalgte politikere.

Der bliver onsdag middag stadig talt stemmer på livet løs i enkelte amerikanske delstater, men flere steder er valget til Kongressen så godt som afgjort.

Det betyder, at flere prominente politikeres fremtid ser ud til at være afgjort.

Få her et overblik over, hvordan det er gået udvalgte amerikanske toppolitikere ved tirsdagens midtvejsvalg:

* Beto O'Rourke:

O'Rourke var en af de nye stjerner på Demokraternes stjernehimmel efter midtvejsvalget i 2018. Han tabte dengang kampen om guvernørposten i Texas til republikanske Greg Abbott.

Det samme er sket ved tirsdagens guvernørvalg. Med 91 procent af stemmerne talt op står O'Rourke til 43,5 procent, mens Abbott løber med 55,1 procent af stemmerne.

Beto O'Rourke forsøgte i 2020 at blive nomineret som Demokraternes kandidat ved USA's præsidentvalg, men måtte opgive.

* Stacy Abrams:

Også i Georgia har en demokratisk stjerne forsøgt at få revanche. Stacy Abrams tabte til republikanske Brian Kemp i 2018, og det samme ser ud til at ske i 2022.

Med 96 procent af stemmerne talt op står Kemp til at få 53,4 procent af stemmerne, mens Abrams står til 45,8 procent.

* Nancy Pelosi:

I Californien stiller Nancy Pelosi, der er Demokraternes leder i og formand for Repræsentanternes Hus, op i 11. kreds. Endnu inden alle stemmer er talt op, synes det sikkert, at Pelosi står til genvalg.

Med 48 procent af stemmerne optalt har Pelosi fået 81,4 procent af stemmerne, hvilket får amerikanske medier til at udnævne hende som vinder.

Tirsdag lød det dog fra hende, at hendes politiske fremtid ikke var afklaret. Beslutningen om, hvorvidt hun vil fortsætte efter valget, bliver i høj grad påvirket af, at hendes mand i sidste uge blev angrebet i deres fælles hjem.

* Marjorie Taylor Greene:

Det republikanske kongresmedlem Marjorie Taylor Greene er kendt som den formentlig mest udtalte vaccineskeptiker i USA's Kongres. Hun tilhører den yderste højrefløj i Det Republikanske Parti og blev første gang valgt ind i Repræsentanternes Hus ved valget i november 2020.

Hun stiller op i Georgias 14. kreds og med 84 procent af stemmerne står hun til 65,8 procent af stemmerne og dermed genvalg.

* Maxwell Alejandro Frost:

Den 25-årige demokrat, der før sit kandidatur arbejdede som Uber-chauffør på deltid, har fået en plads i Repræsentanternes Hus. Han stillede op i Floridas 10. kreds, hvor han - selv om alle stemmer ikke er talt op - ser ud til at få 59 procent af stemmerne.

Han tilhører den såkaldte generation Z, som dækker over personer født mellem slutningen af 1990'erne og begyndelsen af 2010'erne.

Han slår den 72-årige Calvin Wimbish, der har karakteriseret sig selv som "kristen, konservativ og forfatningstilhænger".

* Chuck Schumer:

Schumer er Senatets demokratiske flertalsleder, som er opstillet i New York. Her står han med 90 procent af stemmerne optalt til at få 56,2 procent af stemmerne.

Dermed opnår han genvalg, hvilket på forhånd var ventet at blive en formsag. Det bliver hans femte periode.

* "The Squad":

Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib, Jamaal Bowman og Cori Bush, der samlet udgør "The Squad" (holdet, red.), er alle genvalgt til Repræsentanternes Hus for Demokraterne i deres enkelte stater.

Gruppen udgør en særlig progressiv del af venstrefløjen og udmærker sig med mærkesager som sundhedstilbud til alle amerikanere og en hårdere klimapolitik.

Tidligere præsident Donald Trump har flere gange udtalt sig stærkt kritisk om gruppen.

Kilder: CNN, NBC News, New York Post.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU