Macron og saudisk kronprins taler om at reagere på krig og krise

29. JUL 2022 • 15:52UDLAND

Frankrig og Saudi-Arabien vil "intensivere samarbejde" for at afbøde konsekvenserne af krigen i Ukraine.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har fredag haft besøg i Paris af Saudi-Arabiens kontroversielle kronprins, Mohammed bin Salman, og de to blev enige om at "afbøde virkningerne" af krigen i Ukraine.

Deres møde blev samtidig en rehabilitering af den saudiske prins. Han har været ugleset i Vesten efter drabet på den saudiske kritiker Jamal Khashoggi. Et drab som bin Salman ifølge CIA stod bag.

Lige som USA's præsident, Joe Biden, der tidligere på måneden besøgte Saudi-Arabien, var Macron opsat på at sikre, at Saudi-Arabien vil producere ekstra olie. For at afbøde den energikrise, der er blevet en følge af Ruslands invasion i Ukraine.

I en erklæring fra den franske regering bliver der ikke henvist til nogen overordnet aftale mellem de to mænd, men at de havde besluttet sig for at "intensivere deres samarbejde for at lette virkningerne (af krigen, red.) i Europa, Mellemøsten og verden".

De to ledere deltog i en middag torsdag aften. Det har gjort en række organisationer for menneskerettigheder rasende.

De mener, at mordet på Khashoggi på det saudiske konsulat i Istanbul i 2018 var så oprørende en handling, at Macron ikke burde have deltaget i middagen med kronprinsen.

Chefen for Amnesty International, Agnès Callamard, siger, at hun føler sig "dybt foruroliget over besøget".

Vestlige ledere har undgået at mødes med den 36-årige kronprins efter drabet for knap fire år siden.

Men arvingen til Mellemøstens mest magtfulde trone er kommet ind i varmen igen, efter at vestlige lande har måttet reagere hurtigt for at finde et alternativ til den russiske gas.

Da Mohammed bin Salman rejste fra Paris fredag, udtrykte han i en meddelelse sin "dybeste taknemmelighed og påskønnelse af den varme modtagelse og gæstfrihed", han har oplevet i Paris.

/ritzau/AFP

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU