Israel ser mulighed for strategisk alliance mod Iran

14. APR 2024 • 21:40UDLAND

Ifølge Israel lykkedes det med hjælp fra flere lande, at opsnappe størstedelen af iranske missiler og droner.

Israel har mulighed for at danne en strategisk alliance mod Iran.

Sådan lyder det fra den israelske forsvarsminister, Yoav Gallant, skriver Reuters.

Iran igangsatte lørdag aften et angreb mod Israel, som omfattede over 300 missiler og droner.

Med hjælp fra Storbritannien, USA og Jordan lykkedes det at opsnappe omkring 99 procent af de iranske missiler og droner, inden de ramte Israel.

- Vi har en mulighed for at etablere en strategisk alliance mod denne alvorlige trussel fra Iran, som truer med at anbringe atomsprænghoveder i disse missiler, hvilket kan være en ekstremt alvorlig trussel, siger Gallant i en erklæring.

Frankrigs udenrigsminister Stéphane Séjourné har desuden - uden at uddybe - sagt til tv-stationen France 2, at landet udførte "opfangelsesopgaver", skriver Reuters.

Tidligere sagde Israel, at Frankrig var blandt de lande, der var involveret i at forsvare landet.

Derudover har den israelske minister Benny Gantz sagt, at der vil blive bygget en "regional koalition".

Derudover vil man "få Iran til at betale en pris på en måde og med en timing, som er rigtig for os", sagde ministeren tidligere søndag ifølge Reuters.

Søndag har den britiske premierminister, Rishi Sunak, bekræftet, at britiske kampfly har nedskudt et antal iranske angrebsdroner, skriver AFP.

Fra amerikansk side har præsident Joe Biden lovet "stensikker" støtte til Israel.

Det skrev han på det sociale medie X natten til søndag dansk tid.

Ifølge en amerikansk embedsmand har Biden sagt til Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, at USA ikke har tænkt sig at deltage, hvis Israel igangsætter en modoffensiv mod Iran.

Irans luftangreb kom, efter at der i flere dage havde været forlydender om, at et iransk angreb mod Israel var nært forestående.

Iran havde sagt, at det ville gengælde et angreb, som det har givet Israel skylden for, på landets konsulat i Damaskus i Syrien 1. april. Flere blev dræbt, herunder to topofficerer fra Irans Revolutionsgarde.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU