EU's udsendte tager til Damaskus for at møde overgangsregering
EU's udenrigschef har sendt udsending til Damaskus for at tale med den syriske overgangsregering.
EU's udenrigschef, Kaja Kallas, har bedt EU's udsendte i Syrien om at tage til Damaskus for at tage kontakt til den nye syriske regering.Det siger Kaja Kallas, da hun ankommer til et møde mellem EU's udenrigsministre i Bruxelles mandag.
Diplomaten vil tage til den syriske hovedstad mandag, lyder det.
- Vores topdiplomat i Syrien vil tage til Damaskus i dag. Vi vil tage kontakterne der, siger Kallas.
Ønsket om at oprette kontakt til det nye syriske styre får opbakning fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).
- Nu handler det om at komme i dialog med dem, der har magten i Syrien. Der ligger en idé om at udpege en særlig udsending, ligesom FN har. Det er noget, jeg grundlæggende støtter.
- Jeg tror, at Europa har en chance, hvis vi engagerer os nu, siger Lars Løkke Rasmussen.
I slutningen af november igangsatte syriske oprørsstyrker en storstilet offensiv mod Bashar al-Assad og hans styre. Det er den sunnimuslimske militante bevægelse Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har stået i spidsen for oprøret.
Det lykkedes oprørerne at indtage flere store byer og siden Damaskus. I en tv-tale tidligt om morgenen 8. december erklærede oprørerne, at Assads mangeårige styre var væltet.
Abu Mohammed al-Jolani, som er leder af HTS, har indsat en overgangsregering, der indtil videre skal lede Syrien i tre måneder. Den består af ministre, der hidtil har ledet et oprørskontrolleret område omkring Idlib i det nordvestlige Syrien.
Mohammed al-Bashir er blevet udpeget som konstitueret premierminister i overgangsregeringen.
Håndsrækningen fra EU kommer, efter at både USA og Storbritannien har taget kontakt til den nye syriske regering.
Søndag mødtes Abu Mohammed al-Jolani, som nu bruger sit rigtige navn Ahmed al-Sharaa, med FN's udsendte i Syrien, Geir Pedersen.
Her sagde Geir Pedersen ifølge en meddelelse fra sit kontor, at FN vil tilbyde alle former for hjælp til det syriske folk.
HTS har rødder i Jabhat al-Nusra, som var tæt allieret af den militante gruppe al-Qaeda, der blev grundlagt af Osama bin Laden og har udført flere angreb mod Vesten.
USA betragter HTS som en terrorgruppe, men gruppens leder har forsøgt at lægge afstand til al-Qaeda og gruppens rødder.
EU afbrød forbindelsen til Assads styre under den syriske borgerkrig, men har fortsat støttet det humanitære arbejde i landet.
Kallas siger mandag, at EU's udenrigsministre skal diskutere, hvordan og på hvilket niveau EU fremover skal samarbejde med Syriens ledere.
- Vi kan ikke efterlade et vakuum, siger hun.
Embedsmænd siger ifølge AFP, at nogle EU-lande presser på for at øge forbindelsen til Syrien efter Assad-regimets fald, mens andre er mere tilbageholdende.
- For os er det ikke kun ordene, men vi vil se, at handlingerne bevæger sig i den rigtige retning. Så ikke kun hvad de siger, men også hvad de gør, siger Kallas.
/ritzau/AFP