Elektroduo vinder Ukraines melodigrandprix i beskyttelsesrum

17. DEC 2022 • 21:12UDLAND

På en underjordisk metrostation har Ukraine lørdag fundet den første deltager til Eurovision næste år.

Den elektroniske duo Tvorchi har vundet Ukraines melodigrandprix.

Det står klart, efter at konkurrencen lørdag på grund af krigen i Ukraine har fundet sted i et beskyttelsesrum på en metrostation i Kyiv.

Det oplyser Eurovision på sin hjemmeside.

Tvorchis vindersang, "Heart of Steel", er dermed første bidrag, der sikrer sig deltagelse ved Eurovision i Liverpool næste år.

Eurovision har deltagelse af vindere af nationale melodigrandprixer i Europa.

Det ukrainske melodigrandprix, der i Ukraine kaldes for Vidbir, bliver afgjort af stemmer fra seerne og stemmer fra en jury.

Pointene 1 til 10 fordeltes mellem sangene.

Tvorchi vandt med 19 point - 10 point fra seerne og 9 point fra juryen.

Tvorchi består af vennerne Jefferey og Andriy, der har haft stor succes i Ukraine. De har udgivet fire album og haft flere populære singler.

Ukraine vandt Eurovision i år, hvilket normalt indebærer, at landet skal afholde det næste europæiske melodigrandprix, men af sikkerhedsmæssige årsager vil sangkonkurrencens nummer to - Storbritannien - i stedet være værtsby.

Eurovision 2023 finder derfor sted i Liverpool 13. maj 2023.

Lørdagens show i Kyiv blev præsenteret af vært Timur Miroshnychenko og sendt på ukrainsk tv og online på Facebook og YouTube.

Ukraine er et af de mest succesfulde lande i Eurovisions historie.

Landet har i alt vundet tre gange: Kalush Orchestra med "Stefania" i 2022, Jamala med "1944" i 2016 og i Ruslana med "Wild Dances" i 2004.

To gange er landet endt som nummer to.

Ti sange var lørdag aften med i det ukrainske melodigrandprix.

Til februar skal Danmarks bidrag til Eurovision findes. Det sker ved et show i Arena Næstved 11. februar, hvor værterne er Tina Müller og Heino Hansen.

Danmark har vundet Eurovision tre gange: "Dansevise" af Grethe og Jørgen Ingemann i 1963, "Fly on the Wings of Love" af Brødrene Olsen i 2000 og "Only Teardrops" af Emmelie de Forest.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU