Danskledet alliance tiltrækker stor stemme fra stillehavsø

16. NOV 2022 • 15:01UDLAND

Dan Jørgensen er sikker på, at flere lande fremover vil blive del af alliance om at udfase olie og gas.

Der er stigende interesse og opbakning til en danskledet alliance om at udfase brugen af gas og olie.

Onsdag har to små stillehavsnationer - Fiji og Tuvalu - meldt sig ind som medlemmer af Boga, som alliancen hedder. Det meddeler de to små østater ved en begivenhed ved COP27 i Sharm el-Sheikh, Egypten.

Boga er et akronym for "Beyond Oil and Gas Alliance". Det kan oversættes til "hinsides olie og gas-alliancen".

Seve Paeniu, finansminister og forhandler ved COP27 for Tuvalu, erkender, at østatens opbakning nok ikke er afgørende i det store billede.

- Tuvalu gennemlever faktisk klimaforandringerne. Vi er i frontlinjen. Små stater som mit land kan ikke overleve højere vandstande.

- Vi udslettes fra jordens overflade, hvis vi ikke når 1,5 gradersmålet. Og vi støtter overgangen væk fra fossile brændsler for at nå det mål.

- Tuvalu har ikke olie- eller gasreserver, så vi kan ikke bidrage ved at mindske vores produktion af fossile brændsler. Men vi giver enorm moralsk støtte. Jeg har en stor stemme, og vi kan lave meget larm og promovere målene i Boga, siger han.

At han har en stor stemme, kan måske lyde overdrevet, når han repræsenterer en østat med cirka 10.000 indbyggere.

Men ministeren fra Tuvalu havde for eksempel stor gennemslagskraft ved COP26 i Glasgow, Skotland, sidste år, hvor hans følelsesladede og stærke taler gav de små østater, der risikerer udryddelse ved højere vandstande, en stærk stemme under forhandlingerne.

Den fungerende danske klimaminister, Dan Jørgensen (S), er i spidsen for alliancen, der blev lanceret ved COP26 sidste år af Danmark og Costa Rica i fællesskab.

Han siger onsdag, at energikrisen i dag er drevet af afhængigheden af fossile brændsler.

- Når vi står overfor den nuværende krise, er det vigtigere end nogensinde, at vi accelererer på vores vej væk fra olie og gas for en mere bæredygtig fremtid.

- Vi er kommet langt, men vi skal fortsætte. Jeg er sikker på, at flere lande vil følge over de næste måneder og år.

Et markant skridt for alliancen er også, at Kenya er blevet en såkaldt ven af Boga. Det er det første afrikanske land, som giver til udtryk, at det på sigt vil være en del af alliancen mod olie og gas.

I dag tæller kernemedlemmerne af alliancen Danmark, Costa Rica, Frankrig, Sverige, Grønland, Wales, Irland og den canadiske provins Quebec. Alliancen tæller altså også regionale regeringer.

/ritzau/

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU