Psykologer må sige nej til behandling af psykiatriske patienter

21. MAJ 2024 • 08:00INDLAND/KRIMINAL

I undersøgelse svarer over halvdelen af de psykiatriske psykologer, at de ofte eller altid afviser patienter.

Psykologer i psykiatrien må på grund af manglende ressourcer ofte afvise psykiatriske patienters ønske om at få psykologbehandling.

Det viser en undersøgelse lavet af Dansk Psykolog Forening.

I undersøgelsen svarer 53 procent af de adspurgte psykiatripsykologer, at de "ofte" eller "altid" må afvise patienternes ønske om psykologsamtaler, selv om det ville være relevant for behandlingen.

Dea Seidenfaden, der er forperson for Dansk Psykolog Forening, er bekymret over resultatet, som hun kalder "meget alarmerende".

- Psykologbehandling er en afgørende del af den behandling, patienter og pårørende bør møde i psykiatrien, for den er med til at sikre de bedste muligheder for, at patienterne kan blive raske og leve meningsfulde liv med så få symptomer som muligt.

- Resultaterne af undersøgelsen viser et tydeligt behov for politisk handling, der kan sikre helhedsorienteret og tværfaglig behandling, siger hun i forbindelse med undersøgelsen.

Undersøgelsen viser også, at 66 procent af psykologerne inden for den seneste måned har oplevet, at manglende ressourcer ikke har kunnet tilbyde psykologibehandlinger, tværfaglig behandling og psykoedukation.

Sidstnævnte dækker blandt andet undervisning, som gør, at man kan leve bedst muligt med en psykiatrisk lidelse.

Resultaterne fra undersøgelsen får Dansk Psykolog Forening til at foreslå, at psykiatriske patienter skal have ret til at blive tilbudt psykologbehandlinger, når det er fagligt relevant.

Og politikerne bør tænke det ind i den tiårsplan, som blev vedtaget i september 2022, fortæller Dea Seidenfaden. Det kan blandt andet ske ved at ansætte flere psykologer i psykiatrien og styrke rekrutteringen i yderområderne.

484 psykologer har deltaget i undersøgelsen, som er blevet besvaret anonymt.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU