100.000 britiske sygeplejersker strejker for første gang i 106 år

15. DEC 2022 • 03:44UDLAND

Tusindvis af operationer aflyses torsdag, når britiske sygeplejersker nedlægger arbejdet for en højere løn.

Torsdag skrives der historie i det britiske sundhedsvæsen, NHS, når omkring 100.000 sygeplejersker fordelt på 76 hospitaler og sundhedscentre indleder deres første nationale strejke nogensinde.

Strejken ses som en forværring af en bitter strid med den britiske regering om sygeplejerskernes løn.

I forvejen er hospitalerne pressede på en af de travleste tider på året.

Strejken, som er planlagt over to dage - torsdag i denne uge og tirsdag i næste uge - vil medføre tusindvis af aflyste operationer og titusindvis af aflyste ambulante behandlinger inden for NHS.

Sygeplejerskernes kamphandling er uden fortilfælde i den britiske sygeplejeforenings 106 år lange historie. Men fagforeningen, Royal College of Nursing (RCN), hævder, at den ikke har noget valg, da dens medlemmer kæmper for at få tingene til at hænge sammen økonomisk.

Sygeplejerskerne ønsker en lønstigning på 19 procent. De argumenterer for, at de har lidt under nedskæringer i reallønnen i et årti. De har fået gentagne lønstigninger, men stigningerne har været lavere end inflationen.

Den lave løn betyder ifølge sygeplejerskerne personalemangel og utilfredsstillende pleje af patienter.

I Skotland undgik regeringen en sygeplejestrejke ved at føre lønsamtaler - et resultat, som RCH havde håbet på i England, Wales og Nordirland. Men sundhedsminister Steve Barclay viger ikke.

Regeringen siger, at den ikke har råd til at betale mere end de fire-fem procent, sygeplejerskerne har fået tilbudt, hvilket er blevet anbefalet af et uafhængigt organ.

- Det er dybt beklageligt, at nogle fagforeningsmedlemmer går videre med strejken, siger Steve Barclay.

Nogle behandlingsområder vil være fritaget for strejke. Det gælder blandt andet kemoterapi, dialyse og intensiv behandling.

Meningsmålinger forud for strejken viser, at et flertal af briterne støtter sygeplejerskerne.

/ritzau/Reuters

MESTE LÆST UDLAND (48 T)

SENESTE RITZAU