Spiller fik medhold: EU-dom vil ændre transferreglerne

4. OKT 2024 • 15:02SPORT

EU-dommen i sagen om Lassana Diarra betyder, at transferreglerne skal ændres, vurderer juridisk direktør.

Der er uden tvivl behov for ændringer af de nuværende transferregler, efter at den tidligere franske spiller Lassana Diarra fredag fik medhold i en sag hos EU-Domstolen.

Det vurderer Lars Halgreen, der er juridisk direktør i International Sports Services & Arbitration samt voldgiftsdommer hos Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

Han hæfter sig ved, at dele af transferreglerne hos Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) er i strid med EU-lovgivningen.

Helt præcist strider Fifa-reglerne imod konkurrencereglerne og spilleres ret til fri bevægelighed i EU.

- Man bliver nødt til at lave transferreglerne om, i og med at mange af dem er blevet underkendt som værende i strid med konkurrenceretten. Det siger sig selv.

- Når man får at vide, at reglerne har til formål at være konkurrencebegrænsende, så bliver man nødt til at ændre dem. Det store spørgsmål er, hvad de bliver erstattet med, siger Halgreen.

Han understreger, at fredagens afgørelse skal studeres nærmere for at fastslå de nøjagtige konsekvenser.

Men han vurderer, at Fifa og Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) er nødt til at sætte sig ned og justere deres regler. Og så er han spændt på, hvordan spillere, agenter, spillerforeninger og klubber vil reagere på dommen.

- Vil det være sådan, at spillere bare kan bryde deres kontrakt og gå over på den anden side af gaden og få en større del af kagen? Fordi der skal ikke betales nogen transfer.

- Hvis det er tilfældet, kan det være, at klubberne ikke vil ansætte spillere på længere end ugekontrakter eller månedskontrakter.

- For hvorfor i alverden skulle de det, hvis spillere bare kan bryde ud af deres kontrakt. Så har de jo ikke sikkerhed for, at de nogensinde får de penge tilbage, som de har brugt på spilleren, siger Halgreen.

Diarra-sagen handlede om, at den russiske klub Lokomotiv Moskva ønskede, at Diarra skulle gå ned i løn. Det nægtede han, og kontrakten blev i 2014 ophævet tre år før tid.

Klubben hævdede, at han missede træninger uden gyldig grund og anlagde en sag hos Fifa for misligholdelse af kontrakten. Den endte i 2016 med, at Diarra skulle betale ti millioner euro - cirka 75 millioner kroner - i erstatning til Lokomotiv.

Hos Den Internationale Spillerforening, Fifpro, jubler man over fredagens afgørelse.

- På vegne af professionelle fodboldspillere over hele verden hilser Fifpro dette velkomment. EU-Domstolen er netop kommet med en afgørelse om regulering af arbejdsmarkedet i fodbold, hvilket vil ændre landskabet i professionel fodbold, lyder det fra Fifpro.

Helt så langt vil Halgreen ikke gå.

- Det er ikke sådan, at transfersystemet er dødt, siger Halgreen, og han har en vigtig tilføjelse.

Fredagens EU-dom er nemlig sendt tilbage til en appeldomstol i belgiske Mons, og det er herfra den endelige dom vil falde. Ifølge Halgreen er det dog sandsynligt, at appeldomstolen vil følge EU-Domstolens afgørelse.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT