Dele af Fifas transferregler strider imod EU-lovgivning

4. OKT 2024 • 11:15SPORT

EU giver den tidligere franske fodboldspiller Lassana Diarra medhold i, at Fifa-regler strider mod EU-lov.

Dele af Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) transferregler strider imod EU's lovgivning.

Sådan lyder det i en dom fra EU fredag.

Dommen tager udgangspunkt i en sag om den tidligere franske fodboldspiller Lassana Diarra.

Han har udfordret reglerne om, at både en spiller og dennes nye klub holdes ansvarlig for at betale kompensation til en forurettet klub, hvor spillerens tidligere kontrakt er blevet ophævet på grund af misligholdelse.

- De gældende regler er af en sådan art, at de hindrer den frie bevægelighed for professionelle fodboldspillere, der ønsker at fortsætte karrieren ved at gå på arbejde for en ny klub, lyder det fra den luxembourgske domstol ifølge Reuters.

Eksperter har vurderet, at netop dette udfald i dommen kan blive en bombe under fodboldens transfersystem.

Således frygtes det, at spillere og interesserede klubber frem over måske kan blive fristede til at skabe ballade for at fremprovokere en ophævelse af en kontrakt for at undgå at skulle betale en høj transfersum.

Som Fifa-reglerne er nu, er både spilleren og hans nye klub ansvarlig for at betale kompensation til en forurettet klub, hvis en kontrakt bliver misligholdt.

- Hvis spiller A koster 30 millioner euro, men kun skal betale 15-20 millioner euro i erstatning, hvis han bryder sin kontrakt, kan en interesseret klub måske foretrække at gå den vej. Og så kan spilleren få den sum af sin nye klub, siger Lars Halgreen.

Han er juridisk direktør i International Sports Services & Arbitration samt voldgiftsdommer hos Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

- Hvis alle bare kan smutte ud af døren, når de ikke kan lide lugten i bageriet, så vil det eksisterende system hurtigt bryde sammen. Der er virkelig mange penge på spil for den globale fodboldverden, siger Halgreen.

Tilfældet med Diarra handlede om, at den russiske klub Lokomotiv Moskva ønskede, at Diarra skulle gå ned i løn. Det nægtede han, og kontrakten blev i 2014 ophævet tre år før tid.

Klubben hævdede, at han missede træninger uden gyldig grund og anlagde en sag hos Fifa for misligholdelse af kontrakten. Den endte i 2016 med, at Diarra skulle betale 10 millioner euro - eller omkring 75 millioner kroner - i erstatning til Lokomotiv.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT