DBU afventer udmelding om støtte til Saudi-Arabiens VM-bud

18. SEP 2024 • 18:19SPORT

DBU vil ikke tale om bekymringer for Saudi-Arabiens værtskab for fodbold-VM 2034 før Fifas evaluering.

Dansk Boldspil-Union (DBU) var onsdag sammen med de 54 andre Uefa-lande til møde med repræsentanter fra Saudi-Arabien for at høre om landets bud på VM-værtskabet i 2034.

DBU vil endnu ikke svare på, om unionen støtter buddet.

- Processen er nu den, at vi tænker over tingene og fortsætter dialogen i nordisk regi.

- Så drøfter vi det med vores respektive bestyrelser, og så kommer der en rapport fra Fifa, siger DBU's formand Jesper Møller på et Teams-møde med den danske presse.

Når Det Internationale Fodboldforbunds (Fifa) evalueringsrapport af buddet kommer i slutningen af november eller begyndelsen af december, vil DBU forholde sig til, hvad unionen skal gøre op mod den digitale Fifa-kongres i midten af december.

Jesper Møller forsikrer om, at DBU på et tidspunkt vil melde ud, om unionen støtter Saudi-Arabiens bud, inden saudiaraberne officielt tildeles værtskabet i december.

Tirsdag var DBU samlet med de øvrige nordiske fodboldforbund for at drøfte og koordinere spørgsmål før onsdagens præsentation af Saudi-Arabiens VM-bud.

Jesper Møller og DBU's administrerende direktør, Erik Brøgger Rasmussen, vil ikke gå i detaljer med indholdet på det nordiske møde, og de vil heller ikke gå i detaljer med, hvordan Saudi-Arabien vil imødekomme de nordiske landes input.

- Vi har været omkring alle de væsentlige spørgsmål, som de nordiske lande interesserer sig for som menneskerettigheder, arbejdstagers retsstilling, kvinders retsstilling, kvindefodbold og bæredygtighed.

- Men de ved også godt, hvad vi interesserer os for, og det oplevede vi, at de havde forberedt i deres præsentation af buddet, siger Møller.

DBU betegner sig selv som realistiske i forhold til, hvad der kan lade sig gøre at få indflydelse på.

- Vi går ikke nødvendigvis op i, om de kommer i mål med samtlige konventioner. Det er noget, deres regering har forpligtet sig til. Vi er interesserede i det, der ligger omkring selve slutrunden.

- Hvordan kan fans - uanset seksuel orientering - opleve slutrunden og have en tryg oplevelse. Vil de kunne drikke en øl i Saudi-Arabien, siger Brøgger Rasmussen.

Indtil videre oplever DBU, at Saudi-Arabien er meget lydhøre og ser endnu ingen grund til bekymring om værtskabet.

- Vi oplever en stor lydhørhed og en interesse. De svarer pænt og ordentligt på vores spørgsmål.

- Med de budgivningskriterier, der skal opfyldes, og som er fastsat på baggrund af internationale konventioner, føler jeg ikke nogen bekymring.

- Saudi-Arabien er et helt andet sted, end Qatar var, da de søgte VM-værtskabet. Det er en begejstret fodboldnation. Det mærker man tydeligt, siger Møller.

Han uddyber også, at Saudi-Arabien allerede har flere store stadioner og den infrastruktur, som en slutrunde kræver.

DBU-bosserne fremhæver også, at Saudi-Arabien arbejder sammen med Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) om forholdene for migrantarbejdere.

Til december afholder Fifa en kongres, hvor det blandt andet afgøres, hvem der bliver værter for VM 2034. Indtil videre er Saudi-Arabien det eneste land, der har budt, og det forventes ikke, at der kommer andre på banen.

/ritzau/

MESTE LÆST SPORT (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT