Vildtoptagelser viser hvalpe hos mindst fem danske ulvepar

20. JUN 2024 • 15:08INDLAND/KRIMINAL

For første gang har de aktuelle ulvepar i revirerne Klosterhede og Ulfborg fået hvalpe, viser observationer.

Mindst fem af otte kendte danske ulvepar har født hvalpe i år.

Det viser observationer og vildtkameraoptagelser, som forskere fra Naturhistorisk Museum i Aarhus og Aarhus Universitet følger. Det fremgår af en nyhed på ulveatlas.dk.

De to institutioner overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen.

Der er fundet hvalpe i fem jyske revirer: Klosterhede, Ulfborg, Skjern, Oksbøl og Hovborg. Et revir er et område eller et territorium, hvor et dyr holder til.

Der er billeder og optagelser fra de fem steder, som viser hunulve, der i begyndelsen af maj ændrer kropsform. De går fra at være fyldige til at blive slanke og samtidig diegivende.

Det ser forskerne som dokumentation for, at der er født hvalpe, fremgår det af ulveatlas.dk.

Der er på nuværende tidspunkt kun iagttaget hvalpe i Skjern-reviret.

Det er første gang, at de aktuelle ulvepar i Klosterhede og Ulfborg har fået hvalpe, mens det er anden gang, at parret i Oksbøl får et kuld.

I Lille Vildmose-reviret i Nordjylland er der ikke noget, der tyder på hvalpe.

For Lønborg-reviret i Vestjylland og Nørlund-reviret i det centrale Midtjylland er det for tidligt at konkludere, om der er født hvalpe eller ej.

Det vurderes, at der med udgangen af april befandt sig 32 til 42 ulve i Danmark.

Men ulvebestanden kan vokse betragteligt, hvis ikke dødeligheden bliver for høj. Det viste et notat om fremtidens ulvebestande i Danmark fra september 2023.

I notatet havde forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum på baggrund af deres samarbejde om overvågning af Danmarks ulve beregnet, hvor mange ulve der kan forventes i landet de kommende år.

Fortsætter udviklingen som nu, kan der om to-tre år være omkring 50 ulve i den danske bestand. På længere sigt kan antallet nå mellem 77 og 210 individer.

Det store spænd skyldes især to faktorer: Hvor mange ulve der fra naturens side er plads til samt dødelighed.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU