Universitet oplever rekordmange ansøgere på it-uddannelser

16. MAR 2023 • 14:42INDLAND/KRIMINAL

På seks af Aalborg Universitets it-uddannelser er antallet af ansøgere 33 procent over rekorden fra 2021.

Aalborg Universitet (AAU) oplever et rekordstort antal kvote 2-ansøgere på seks it-uddannelser.

Det oplyser universitetet.

- Det er alle uddannelser, som uddanner de it-specialister, der er så stor mangel på, oplyser AAU i et skriftligt svar til Ritzau.

Den tidligere rekord blev sat i 2021. Sammenlignet med 2021 er antallet af ansøgere steget med 51 ansøgere. Det svarer til 33 procent.

Stigningen gælder for tre it-uddannelser på universitetets campus i København, en i Esbjerg og to i Aalborg.

- Det er dem, som i folkemunde bliver kaldt de hårdere it-uddannelser. Det er datalogi, software, cyber- og computerteknologi, medialogi og Applied Industrial Electronics, som er grundlæggende it-specialistuddannelser, siger Anne Marie Kanstrup, som er prorektor på Aalborg Universitet.

Fælles for ansøgerne er, at de alle har den søgte uddannelse som førsteprioritet.

Af universitetets hjemmeside fremgår det, at der udbydes 17 forskellige it-uddannelser på bachelorniveau. Enkelte af dem kan læses på mere end et campus.

Og AAU er opmærksom på, hvor mange studiepladser som kan udbydes.

- Det gør vi meget, med fast blik på hvad der er af kald fra samfundet omkring os, og hvad vi har af forskningskapacitet, siger Anne Marie Kanstrup.

- Derfor har vi i mange år haft fokus på at øge vores optag på it-uddannelser og også øge vores kapacitet.

Og det fokus fortsætter. Det er i universitetets 2030-plan ambitionen at øge antallet af pladser til it-studerende yderligere.

Samlet set på alle AAU's it-uddannelser har man modtaget 461 ansøgninger. Det er 29 flere end sidste år, og fire færre end det samlede rekordår i 2021.

- Men 2021 var et usædvanligt rekordår på grund af corona. Det år fik vi for eksempel over 9000 kvote 2-ansøgninger mod normalt omkring 7500, meddeler universitetet.

De 7500 gælder for normalen fordelt på alle prioriteter og gælder for alle uddannelser på AAU.

Også flere ingeniøruddannelser oplever en fremgang i antallet af kvote 2-ansøgere. Det oplyser ingeniørforeningen IDA i en pressemeddelelse.

Ifølge foreningen viser tal, at ansøgningerne til diplomingeniøruddannelsen, som er en professionsbachelor, er steget med 12 procent, mens naturvidenskab er steget med fem procent. Civilingeniøruddannelsen, som er en kandidatuddannelse, er steget med 32 procent.

Stigningen på ingeniøruddannelserne skaber glæde hos Dansk Industri (DI).

- I adskillige år har de tekniske og naturvidenskabelige retninger været de uddannelser, som erhvervslivet har efterspurgt allermest, oplyser underdirektør for videregående uddannelser i DI Mikkel Haarder.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU