Ombudsmand: Forbrugere blev opkrævet ulovlige parkeringsgebyrer

17. JUN 2024 • 15:36INDLAND/KRIMINAL

Forbrugerombudsmand vurderer, at bilister er opkrævet ulovlige parkeringsgebyrer ved lufthavn og storcenter.

Flere forbrugere er blevet opkrævet ulovlige gebyrer på parkeringsområder med automatisk nummerpladeregistrering ved henholdsvis Aarhus Lufthavn og Lyngby Storcenter.

Det vurderer Forbrugerombudsmanden mandag, står der i en pressemeddelelse fra Ombudsmanden.

- SikkerParkering ApS og Aarhus Airport A/S har overtrådt renteloven ved at opkræve for høje rykkergebyrer hos forbrugere, som betalte for sent for deres parkering, skriver Forbrugerombudsmanden.

Sagen kom for Ombudsmanden, efter at flere forbrugere klagede over breve vedrørende manglende betaling for parkering ved Aarhus Lufthavn og Lyngby Storcenter.

I brevene stod, at bilisterne ud over prisen for selve parkeringen skulle betale et såkaldt "opkrævningsgebyr" på mellem 250-300 kroner.

Men Forbrugerombudsmanden har vurderet, at opkrævningsgebyrerne reelt var rykkergebyrer og derfor omfattet af reglerne i renteloven.

- Gebyrerne var ulovlige, da de oversteg den tilladte grænse på højst 100 kroner per rykkerskrivelse, skriver Ombudsmanden i pressemeddelelsen.

Derudover har Forbrugerombudsmanden vurderet, at selskabernes praksis ved opkrævning af parkeringsbøderne var i strid med reglerne.

Det skyldes, at selskaberne ifølge Ombudsmanden havde en fast praksis, hvor de på baggrund af overvågningsbillederne fra parkeringsområdet sendte kontrolafgiften til adressen tilhørende bilens registrerede bruger.

- Det er i strid med reglerne, som foreskriver, at kontrolafgiften skal være anbragt umiddelbart synligt på køretøjet eller være overgivet til føreren, skriver Forbrugerombudsmanden.

På baggrund af Ombudsmandens vurdering, har Aarhus Airport A/S meddelt, at selskabet har valgt at efterkomme Forbrugerombudsmandens vurdering og vil ændre sine procedurer.

SikkerParkering ApS er efter Forbrugerombudsmandens behandling af sagen opløst efter en fusion med selskabet Securitas A/S.

Securitas A/S har meddelt Forbrugerombudsmanden, at selskabet ikke vil efterkomme Ombudsmandens vurdering, lyder det.

Forbrugerombudsmanden er en uafhængig myndighed, der fører tilsyn med, at virksomheder overholder markedsføringsloven og anden forbrugerbeskyttende lovgivning af hensyn til forbrugerne.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU