Ny aftale giver sygehuse adgang til din lægejournal

14. SEP 2024 • 22:01INDLAND/KRIMINAL

Ny overenskomst mellem regioner og praktiserende læger giver sygehuse adgang til lægernes notater.

Det bliver fremover muligt for lægerne på landets sygehuse at se, hvad din praktiserende læge har skrevet i din patientjournal.

Det fortæller Jyllands-Posten på baggrund af den nye overenskomst, der er indgået mellem Danske Regioner og de praktiserende lægers fagforening, PLO.

Inden udgang af 2026 skal det således være muligt også for patienten selv at se, hvad lægen har noteret som vedkommendes sundhedstilstand.

Det vil ske via den app, der hedder Min Læge og via sundhed.dk.

Og det er en god nyhed for patienterne, mener Annette Wandel, der er vicedirektør i Danske Patienter.

- Det er et vigtigt skridt for patienterne og for deres pårørende. Patienterne skal ikke længere fortælle den samme historie igen og igen på hospitalet eller forklare, hvorfor den praktiserende læge eksempelvis har ordineret en specifik pille.

- Det er ingen tvivl om, at der med denne løsning bliver større kontinuitet i behandlingen og af den årsag mere effektivitet, siger hun til Jyllands-Posten.

Jørgen Skadborg er formand for PLO, og han tror også, at den nye ordning kan resultere mere sammenhængende behandlingsforløb.

Han påpeger dog vigtigheden af at sikre, at den indføres på en måde, hvor patienterne også kan blokere for delingen, hvis de ønsker det.

Aftalen er en delvis konsekvens af, at der 1. januar 2027 indføres et EU-krav om deling af patientdata.

I den nye overenskomst er der også sat penge af til at sikre en bedre lægedækning i de områder, hvor det kniber at få praktiserende læger til at åbne klinikker.

Forventningen er, at pengene rækker til at skaffe 75 ekstra praktiserende læger der, hvor der er mest brug for dem.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT