En enkelt debat blev afbrudt af demonstranter torsdag på Folkemødet

14. JUN 2024 • 17:27INDLAND/KRIMINAL

Trods stort fokus på mulige afbrydelser har Folkemødet kun kendskab til, at én debat blev ramt torsdag.

Folkemødet blev torsdag kun ramt af en enkelt afbrydelse fra aktivister.

Det er hvert fald, hvad Folkemødet har kendskab til, oplyser foreningen bag den årlige politiske festival til Ritzau fredag.

Dermed har arrangører af debatter indtil videre kunne ånde nogenlunde lettet op.

På baggrund af forespørgsler fra arrangører har Folkemødet på forhånd udarbejdet en ”ofte stillede spørgsmål” vedrørende ”larmende og forstyrrende aktivister”, hvor arrangører kan få råd til, hvordan de skal håndtere mulige afbrydelser.

Det også muligt for arrangører at få en repræsentant fra Folkemødet ud som mægler.

Den mulighed gjorde Trykkefrihedsselskabet dog ikke brug af torsdag formiddag, da et arrangement med blandt andre Socialdemokratiets udlændingeordfører, Frederik Vad, blev afbrudt.

Ifølge organisationens formand Aia Fog var der tale om propalæstinensiske demonstranter, der råbte "ingen taletid til racisme".

- Det havde vi forberedt os på ville ske, så vi har købt nogle dommerfløjter. Dem begynder vi at fløjte dem ind i hovedet med. Så fortrækker de sig ret hurtigt, siger Aia Fog.

Derefter kunne arrangementet fortsætte som planlagt.

Trykkefrihedsselskabet forventer, at de senere på Folkemødet igen kan blive mål for aktivister.

Aia Fog kalder det ”ekstremt provokerende”.

- Hvis de opfører sig efter de almindelige spilleregler, kan de selvfølgelig få taletid. Problemet er, at de vil obstruere vores møder. De vil forhindre dem i at blive afholdt, siger hun.

DR har talt med en af aktivisterne, der var med til at afbryde arrangementet torsdag. Her lyder det, at Frederik Vad skulle afbrydes, fordi han ”talte om, at nogle specifikke etniciteter skaber utryghed i Danmark”.

- Når præmissen for samtalen er forkert, så kan det nogle gange være nødvendigt at afbryde den demokratiske samtale, selv om den demokratiske samtale har en værdi, siger Ingrid Larsen, der er en del af foreningen Studerende mod Besættelsen, til DR.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU