Dansk slotsejer vinder budkrige om malerier og andet arvegods

21. SEP 2022 • 17:41INDLAND/KRIMINAL

Genstande fra Valdemars Slot er solgt på auktion for flere millioner. På forreste række sad slottets ejer.

Danmarkshistorie har onsdag været under hammeren ved auktionshuset Bruun Rasmussen, hvor 91 genstande fra Valdemars Slot på Tåsinge ved Svendborg var sat til salg.

Der er solgt arvegods for godt 8,1 million kroner, men som noget ganske specielt var det slottets ejer, Louise Iuel Albinus, som mange holdt særligt øje med.

Hun sad på forreste række lige foran auktionarius, og hendes højre arm fløj hurtigt og mange gange i vejret i håb om at kunne bringe nogle af de mange kulturhistoriske værdier tilbage til slottet.

Louise Iuel Albinus er også endt med at købe for mange hundredtusinder kroner.

- Jeg er afsindigt taknemmelig for, at jeg har fået lov til at købe det, jeg gerne ville have, tilbage, siger hun til B.T. og Ekstra Bladet efter auktionen.

Hendes nevø, 18-årige Alexander William Fleming, ejer de mange genstande. Værdierne er sat til salg efter en lang strid mellem hans mor, der er den tidligere baronesse Caroline Fleming, og mosteren Louise Iuel Albinus.

De to søstre endte i en bitter arvestrid over Valdemars Slot, efter at deres far døde for fem år siden.

Tidligere i år købte Louise Iuel Albinus sin søster ud af slottet, og Albinus har til flere medier sagt, at hun har forsøgt at få lov at købe nogle af genstandene, inden de endte på auktion. Men det blev afvist.

Derfor sad hun og hendes mand onsdag klar for at byde på især malerier af hendes forfædre.

- For mange mennesker vil et familiealbum med fotos være det vigtigste at redde ud, hvis huset brænder. Her har familiealbummet hængt i stor størrelse på væggene, og de er personificeringen af Valdemars Slot, har Louise Iuel Albinus sagt til Weekendavisen.

Hun har onsdag blandt andet købt to portrætter af forfædrene Frederik Juel og hans hustru, Magdalene, der var vurderet til samlet 300.000 kroner. Slotsejeren fik dem til 180.000.

Også sølvbestik, et nordkinesisk gult peking-tæppe samt en rejseseng betrukket med rød silke og pyntet med imiterede strudsefjer er blandt det, Albinus tager med til slottet.

En bronzelysekrone på over en meter vandt hun efter det, vurderings- og salgsdirektøren betegnede som "en lang, sej kamp". Hun måtte dog også af med 80.000 kroner trods vurderingen til 15-20.000 kroner.

Buddene for 7 af de 91 genstande var for lave, så de blev ikke solgt.

Auktionshuset havde vurderet objekterne til samlet 5,6 millioner kroner. De blev solgt til cirka 40 procent mere end det, fremhæver vurderings- og salgsdirektør Kasper Nielsen.

- Så vi er overordnet set rigtig godt tilfredse med auktionens resultat, siger han og kalder det en auktion med "ekstra mange følelser i spil".

Det lægger han til grund for det høje hammerslag.

Vurderingsdirektøren taler desuden om en "Valdemars Slot-effekt" og siger, at det er sjældent, man ser en auktion af denne art.

- At der var 91 emner, der alle sammen kom fra det samme slot, det er usædvanligt. Der er adskillige år imellem, at det bliver udbudt på danske auktioner, siger Kasper Nielsen.

Kulturværdiudvalget under Kulturministeriet skal sikre, at væsentlig kulturarv ikke forlader landet. Der skal i så fald gives eksporttilladelse.

Udvalget har ifølge direktøren givet eksporttilladelse til alt i onsdagens auktion.

Flere hundrede andre effekter fra slottet sælges på onlineauktioner 26. september.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU