Dansk grandprixvinder opfordrer til våbenhvile i Israel-krig

30. MAR 2024 • 17:49INDLAND/KRIMINAL

Flere Eurovision-deltagere ønsker en øjeblikkelig våbenhvile mellem Israel og Hamas, lyder det på Instagram.

Krigen mellem Israel og Hamas har allerede sat sine dybe spor i optakten til årets Eurovision, og det fortsætter den med at gøre lørdag.

Her kommer en række deltagere med en fælles udtalelse, hvori de opfordrer til våbenhvile og fred. Det gælder blandt andre vinderen af det danske melodigrandprix, Saba.

- I lyset af den nuværende situation i de besatte palæstinensiske områder, især i Gaza samt i Israel, føler vi os ikke tilpasse ved at tie, lyder det i et opslag på Instagram.

- Det er vigtigt for os at være solidariske med de undertrykte og at kommunikere et ønske om fred, en øjeblikkelig og varig våbenhvile samt en sikker tilbagevenden for alle gidsler, lyder det i opslaget.

Blandt underskriverne er også Eurovision-deltagere fra Norge, Schweiz og Irland.

- Vi er imod alle former for had, det gælder også antisemitisme og islamofobi. Vi tror fuldt og fast på musikkens forenende kraft, der gør det muligt for folk at overkomme forskelligheder, lyder det videre.

Det er især Israels deltagelse, som har været med til at skabe splittelse og protester.

Derudover vurderede European Broadcasting Union (EBU), der står bag Eurovision, at landets sangen var for politisk.

Derfor var det nødvendigt med en ændring af sangen "Hurricane", inden landet fik endeligt grønt lys.

"Hurricane" hed oprindeligt "October Rain", og heri blev der ifølge EBU flere gange henvist til Hamas' angreb på Israel 7. oktober.

Sangen indeholdt blandt andet linjer som "Der er intet luft tilbage at indånde" og "De var alle gode børn, hvert og et af dem".

Herhjemme oplevede flere deltagere i det danske grandprix et enormt pres i forhold til at tage stilling til krigen mellem Israel og Hamas på grund af Israels deltagelse i det internationale melodigrandprix.

Selv om Saba har valgt at deltage i Eurovision, er hun stadig mærket af konflikten i Mellemøsten. Det sagde hun i februar.

- Glæden blegner i skyggen af situationen i Mellemøsten og de frygtelige ting, som sker i Gaza. Jeg deler fortvivlelsen og sorgen, og jeg prøver så godt som muligt at navigere i den ulykkelige situation, lød det da.

Årets udgave af Eurovision afvikles mellem 7. og 11. maj i Malmø.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU