Boligselskab ønsker at nedrive og genopbygge højhuse på Bellahøj

18. JUN 2024 • 16:14INDLAND/KRIMINAL

Det forventes, at nedrivning og genopbygning af højhuse på Bellahøj kan ske inden for de økonomiske rammer.

Det almene boligselskab SAB arbejder videre med en plan om at rive nedstyrtningstruede højhuse på Bellahøj ned og derefter bygge dem op igen.

Det skriver KAB, som administrerer bygningerne, i en pressemeddelelse.

Tidligere var planen, at bygningerne skulle renoveres. Men i marts lød det fra KAB, at budgettet for renoveringen ikke hang sammen. Prisen lød på 2,6 milliarder kroner.

Omvendt forventes det, at nybyggeri kan gennemføres inden for de økonomiske rammer for den almene sektor, lyder det.

Det oplyses ikke, hvad det vurderes, at det vil koste at rive bygningerne ned og bygge dem op igen.

Der mangler fortsat en række myndighedsgodkendelser, lige som projektet også skal stemmes igennem af beboerne.

Projektet vil blive fremlagt for beboerne, når det er færdigtegnet og beregnet. Det kan, hvis alt går efter planen, ske i 2026, oplyser KAB.

Højhusene på Bellahøj består af i alt 28 huse, som er bygget i 1950'erne. SAB ejer de 10 huse, som er berørt af konstruktionsfejl.

Konstruktionsfejlene betyder ifølge KAB, at de bærende vægge ikke har den styrke, de burde have for at leve op til normerne for sikkerhed for byggerier i Danmark.

Det betyder, at husene er i risiko for at styrte sammen, hvis de bliver udsat for kraftig vind.

I januar 2023 gav Københavns Kommune SAB et påbud om at genhuse beboerne i de mest udsatte bygninger. Denne proces fortsætter som aftalt, og de mest udsatte huse skal være fraflyttet senest 30. september.

Det projekt, som SAB nu arbejder videre med, kaldes en sokkelrenovering. Det indebærer, at husene rives ned til soklen og herefter genopbygges efter samme model.

Fordi der blandt andet er risiko for sammenstyrtninger og asbest i bygningerne, vil en almindelig renovering ifølge KAB blive både omfattende og dyr.

Selv om sokkelrenoveringen vurderes at kunne gøres billigere, har den også nogle ulemper, mener Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB.

Det handler blandt andet om, at det i et miljø- og klimaperspektiv vil kræve flere ressourcer.

- Men det opvejes af, at det er den eneste måde, vi kan fremtidssikre de 487 almene boliger på, og vi vil selvfølgelig benytte lejligheden til forbedre både boligindretning og udbuddet af boligtyper til glæde for beboerne. Det har været en hård proces for beboerne, siger han i pressemeddelelsen.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT