Antallet af beslaglagte piller er fordoblet på et halvt år

10. OKT 2024 • 22:49INDLAND/KRIMINAL

Stigningen i antallet af beslaglæggelser afspejler det stigende forbrug af opioider, siger forsker.

Toldstyrelsen har fra januar til juni i 2024 beslaglagt 244.240 opioidpiller. Det skriver Politiken på baggrund af en aktindsigt fra styrelsen.

Antallet af beslaglagte piller i første halvdel af 2024 er dobbelt så højt sammenlignet med hele 2023, hvor tallet lød på 113.322.

Dagbladet har talt med Henrik Vigh, der er professor og kriminolog ved Københavns Universitet, og han kalder det "vilde tal".

- Det afspejler de stigninger i forbruget af opioider, som vi ved er derude, lyder det.

Ritzau har for nylig beskrevet, hvordan National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i disse år har et øget fokus på netop opioider, der sælges illegalt i Danmark.

Det fortalte ledende politiinspektør i enheden på daværende tidspunkt med henvisning til rapporter, der har vist et stigende forbrug af stofferne blandt unge.

I en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der blev offentliggjort i juni, svarer 2,7 procent af unge mellem 18 og 25 år, at de har prøvet at tage opioider eller benzodiazepiner.

Michael Kjeldgaard fortæller, at politiets fornemmelse er, at de illegale piller, der er i omløb i Danmark, er nogen, der bliver smuglet eller importeret ind i landet.

Han forklarer, at misbrug af opioider er noget, som myndighederne tager alvorligt, og at politiet spiller en rolle i det arbejde.

- Men der er heldigvis mange aktører i spil, både forebyggelsesmæssigt og sundhedsmyndighedsmæssigt, hvilket er afgørende for, at vi som samfund kan beskytte særligt de unge.

Opioider dækker over receptpligtig medicin som tramadol, kodein, morfin og oxycodon.

Medicinen er stærkt vanedannende og bruges normalt til at behandle stærke smerter.

Benzodiazepiner er receptpligtig medicin mod angst og søvnforstyrrelser.

Tallet dækker kun over beslaglæggelser fra Toldstyrelsen. Beslaglæggelser fra politiet er ikke medtaget.

/ritzau/

MESTE LÆST INDLAND-KRIMINAL (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT