Ekslandsholdsspiller i håndbold erstatter Venstre-profil i Folketinget
Michael Aastrup Jensen erstattes i Folketinget af tidligere landsholdsspiller i håndbold Erik Veje Rasmussen.
Folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V), der er formand for Det Udenrigspolitiske Nævn, udtræder af Folketinget 30. juni.Regeringen har nemlig udnævnt ham som ambassadør og Danmarks faste repræsentant til Europarådet i Strasbourg. Han tiltræder stillingen 1. august 2025, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Michael Aastrup Jensen har været folketingsmedlem siden 2005.
- En ære og et nyt kapitel i mit livslange arbejde for demokrati, frihed og menneskerettigheder, skriver Michael Aastrup Jensen på X.
Samme sted konstaterer Venstres formand, forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at "Michael bliver en stor gevinst for Danmark".
- Michael bliver den første politisk-udpegede ambassadør for Danmark. Jeg ved, at han er stolt af det, men jeg er også stolt af det, for i Venstre har vi i årevis kæmpet for, at vi i højere grad kunne bruge dygtige politikere i vores internationale diplomati, siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse fra Venstre.
Michael Aastrup Jensen erstattes i Folketinget af den tidligere landsholdsspiller i håndbold Erik Veje Rasmussen, oplyser Venstre. Erik Veje Rasmussen er i øjeblikket assistenttræner for håndboldherrerne i Bjerringbro-Silkeborg. Hans kontrakt udløber til sommer.
Veje indstillede sin aktive karriere i 1998 og er noteret for 233 landskampe. Han har blandt andet været cheftræner for den tyske storklub Flensburg-Handewitt.
Europarådet har hovedsæde i Strasbourg og har ikke noget med EU at gøre. Rådet har til formål at overvåge demokratiets og retsstatens tilstand og menneskerettighedernes vilkår i medlemslandene. Danmark har været medlem siden oprettelsen i 1949. Rådet består af 46 europæiske lande.
- Jeg er enormt glad og stolt over, at regeringen har betroet mig den vigtige opgave at repræsentere Danmark i Europarådet, hvor vi kæmper for blandt andet demokrati og menneskerettigheder, siger Michael Aastrup Jensen i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.
Det er ikke altid, at Michael Aastrup Jensen har været begejstret for Europarådet.
Eksempelvis løftede Europarådet i 2017 pegefingeren for de danske regler om partistøtte. Det var første gang, at det skete. Antikorruptionsenheden Greco havde siden 2010 bemærket den manglende åbenhed. Enhedslisten mente, at Danmark lå i selskab med lande som Albanien og Malta.
Dengang afviste Michael Aastrup Jensen pure kritikken
- Det er rigtigt, der er konkrete anbefalinger, som der er til alle lande. Det er så blevet Danmarks tur. Vi har fået præcis lige så mange anbefalinger som andre lande, fordi det er sådan, det fungerer, det skal være politisk korrekt, sagde han.
/ritzau/