Forsvaret indkøber 130 mandskabsvogne
Knap to milliarder kroner går til pansrede mandskabsvogne. Et mindre antal kan allerede leveres i 2025.
Det danske forsvar styrkes nu yderligere med mere materiel.I en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet lyder det, at Danmark køber 130 pansrede mandskabsvogne til Forsvaret.
Mandskabsvognene har en værdi på 1,9 milliarder kroner og leveres af den finske producent Patria.
- Det her er et eksempel på et velfungerende nordisk samarbejde på forsvarsområdet.
- Det er helt afgørende i den nuværende sikkerhedspolitiske situation, lyder det fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i pressemeddelelsen.
Ifølge pressemeddelelsen kan et mindre antal af mandskabsvognene allerede leveres i løbet af 2025. Det er uklart, hvor mange vogne, der er tale om.
- Med muligheden for at få leveret et antal vogne allerede i år kan Forsvaret hurtigere tage materiellet i brug og lære det at kende, lyder det fra forsvarsministeren.
De pansrede mandskabsvogne skal både bruges til opbygning af kampkraften i den lette infanteribataljon og til den tunge brigade, der er den største militære enhed i dansk forsvar.
Og vognene skal både benyttes af infanteri- og ingeniørenheder som for eksempel kommunikation og ambulancer, lyder det.
Mandskabsvognene er udviklet i et fælles program mellem Sverige, Tyskland, Letland og Finland. De produceres i Finland.
Vognene er hjulbaserede, og der er plads til to besætningsmedlemmer og op til ti soldater i mandskabsrummet. De leveres i flere forskellige varianter, lyder det.
Indkøbet af mandskabsvogne finansieres med midler fra den såkaldte Accelerationsfond, som regeringen etablerede tidligere på året.
Hensigten var netop at sætte "turbo" på oprustningen af Danmarks forsvar.
Der er i fonden afsat 50 milliarder kroner til opbygning af kampkraften. Der er afsat 25 milliarder til udmøntning i henholdsvis 2025 og 2026.
Tidligere i marts blev der afsat to milliarder kroner fra fonden, som blandt andet var øremærket til ny ammunition og våbenudstyr.
Der blev også afsat midler til at "styrke opgaveløsningen af Forsvarets kerneopgaver". Det er eksempelvis i form af styrket uddannelse og træning af soldater.
/ritzau/