Troels Lund afviser at diskutere tillid til Ellemann i våbensag

1. JUN 2023 • 10:53ERHVERV/POLITIK

Troels Lund Poulsen fastholder, at han vil afvente den redegørelse, han har bestilt i sag om køb af kanoner.

- Vi er slet ikke i en diskussion om at diskutere tillid til Venstres formand.

Sådan siger fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) torsdag formiddag i Forsvarsministeriet.

Her har han netop deltaget i det indledende møde om det kommende forsvarsforlig, men det er ikke det emne, der præger spørgelysten efter mødet.

Det er derimod historien om Folketingets beslutning om at købe 19 kanoner fra israelske Elbit Systems, hvor den i øjeblikket sygemeldte forsvarsminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), beskyldes for at have givet urigtige oplysninger til Folketinget.

Altinget har afsløret, at den franske våbenproducent Nexter aldrig modtog henvendelse fra Danmark om at få et tilbud på hurtig levering af 19 kanoner.

Jakob Ellemann-Jensen og Forsvarsministeriet havde ellers i januar ifølge Altinget i et notat oplyst Folketinget om, at tre våbenproducenter - heriblandt Nexter - var blevet bedt om et tilbud.

Regeringen lagde i den forbindelse op til, at man skulle have leveret våbnene fra Elbit Systems og bad om en afklaring fra forsvarsforligskredsen prompte, fordi det israelske tilbud stod til at udløbe kort efter.

Valget faldt da også på Elbit Systems, efter at Jakob Ellemann-Jensen hævdede, at det israelske tilbud var det bedste af de tre, som Danmark havde fået.

Altinget har fået en aktindsigt fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), som viser, at Nexter havde forsøgt at komme i kontakt med ministeriet om en pris og leveringsdato.

Ifølge Altinget skrev Nexter til FMI så sent som 26. januar, mens Jakob Ellemann-Jensen under et møde anbefalede Elbit Systems til danske politikere.

Troels Lund Poulsen fastholder, at han vil afvente den redegørelse i sagen, som han har sat i gang, inden han siger mere.

- Dér, hvor vi er, er, at der er rejst nogle spørgsmål, og det kommer vi til at lave en redegørelse på.

- Jeg er helt tryg ved, at vi nu får sagen belyst. Derfor vil jeg heller ikke stå og sige noget dårligt eller negativt om Venstres formand. Tværtimod, siger han med reference til Jakob Ellemann-Jensen.

Flere partier har allerede indkaldt Troels Lund Poulsen i hastesamråd i sagen.

Det er blandt andet Liberal Alliance og SF.

Formand for SF Pia Olsen Dyhr deltog i sættemødet torsdag morgen.

- Vi har jo bedt om en redegørelse, og den glæder vi os til at få, for der er tydeligvis nogle problemer og udfordringer i det her, siger hun.

/ritzau/