Studie giver positivt nyt om senfølger efter covid-19
Covid-19-smittede bliver tilsyneladende kun marginalt mere udmattede end dem, der ikke har været smittet.
Et nyt stort studie viser, at længerevarende udmattelse er en langt mindre udbredt senfølge af coronasmitte end antaget.Det er Statens Serum Institut (SSI), der i et nyt stort studie har kunnet konstatere, at tidligere covid-19-smittede er udmattede i nogenlunde samme grad som personer, der ikke har været smittet.
- Det er betryggende at se, at de fleste i vores studie ikke oplevede træthed og udmattelse i en sådan grad, at man kunne tale om klinisk relevant længerevarende udmattelse, siger Anders Hviid, der er professor og afdelingschef på SSI, og som har stået i spidsen for studiet.
En gruppe på 25.000, der tidligere er testet positiv for coronasmitte, blev stillet en række spørgsmål om udmattelsessymptomer, og svarene blev efterfølgende omsat til en såkaldt udmattelsesscore.
25.000 personer, der ikke tidligere havde været smittet, blev stillet de samme spørgsmål, og det viste sig, at de to gruppers score var nogenlunde ens.
Dog var der en mærkbar forskel, når det gjaldt smittede, der havde været hospitalsindlagt i forbindelse med smitten.
På samme måde var der også højere udmattelsesscore blandt personer, der var blevet smittet tidligt i pandemien, hvor de endnu ikke var vaccineret.
Og så vil der som altid være nogen, der stikker ud fra gennemsnittet og enten har været mere eller mindre ramt end hovedparten.
- Selv om vi ikke ser nogen reel stigning i længerevarende udmattelse hos smittede generelt, kan vi ikke afvise, at der er enkelte, der er blevet rigtigt hårdt ramt og lider af invaliderende træthed efter covid-19, siger Anders Hviid.
Amerikanske studier har i modsætning til de danske resultater fortalt om længerevarende udmattelse efter smitte med covid-19.
/ritzau/