Spænding om amerikansk rentesænkning i aften

18. SEP 2024 • 12:27ERHVERV/POLITIK

Den amerikanske centralbank sætter renten for første gang siden 2020. Det vil påvirke danske boligejere.

Det meste af finansverdenen lytter med, når chefen for den amerikanske centralbank (Fed), Jerome Powell, i aften dansk tid meddeler resultatet af det rentemøde, der afholdes i dag.

Og selv om alle forventer, at den amerikanske rente bliver sænket for første gang siden marts 2020, så er der alligevel spænding om, hvor stor en sænkning, der bliver tale om.

Markederne viser, at knap halvdelen forventer, at renten sænkes med 0,25 procentpoint, mens resten tror på et dobbelt så stort ryk på 0,5 procentpoint.

Hos Danske Bank forventer chefstrateg Frank Øland Hansen den lille model. Men i bund og grund er det vigtigste i virkeligheden retningen og ikke størrelsen.

- På den korte bane betyder det ikke alverden for væksten i USA, om vi får en sænkning på en kvart eller en halv procent.

- Det vigtige på den lange bane er, at Fed begynder at løfte foden fra bremsen og hjælpe økonomien i gang, siger han med henvisning til de seneste ugers nøgletal.

De antyder, at den amerikanske økonomi er gået ned i gear og måske er i fare for at gå tilbage.

En rentesænkning vil under alle omstændigheder være en kærkommen hjælp til at styrke fortællingen om, at der er en blød landing i vente for amerikansk økonomi.

- Derfor ligger der også en vigtig opgave for Powell i at få forklaret, hvorfor renten bliver sænket, og hvad der er i vente. Specielt, hvis renten bliver sænket med et halvt procentpoint.

- Det vil normalt blive betragtet som en voldsom reaktion, man normalt kun benytter i tilfælde af en pandemi eller en finanskrise. Men det er jo ikke der, vi er nu, siger Frank Øland Hansen.

Dagens rentesænkning vil ikke kun få betydning for amerikansk økonomi, men også for helt almindelige danskere. Og særligt dem med lange boliglån.

- De lange danske renter er påvirket af, hvad renten er i USA. Forventningen til en rentesænkning har allerede trukket boligrenterne ned. Men får vi for eksempel en rentesænkning på 0,5 procentpoint, så vil det formentlig også smitte af herhjemme.

- Samtidig vil en stor amerikansk rentesænkning formentlig også få Den Europæiske Centralbank til at overveje, om man skal sætte tempoet i rentenedtrapningen op, siger Frank Øland Hansen.

Rentemeldingen bliver offentliggjort klokken 20, og en halv time senere er der pressemøde, hvor Jerome Powell vil uddybe centralbankens syn på amerikansk økonomi og fortælle om forventningerne til de kommende rentemøder.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT