Regeringen vil skærpe adgangskrav til gymnasiet og sløjfe hf

8. OKT 2024 • 14:48ERHVERV/POLITIK

For at være sikker på at komme i det almene gymnasium fremover, skal elever have karaktergennemsnit på 6.

Elever i grundskolen skal have en gennemsnitskarakter på minimum 6 i stedet for 5 for at komme ind på et alment gymnasium, viser udspil fra regeringen.

Desuden vil regeringen afskaffe 10. klasse, men regeringen lægger op til, at 10. klasse fortsat kan tages på efterskolerne.

Står det til regeringen, skal der fremover være tre muligheder for at tage en ungdomsuddannelse: Alment gymnasium (stx), handelsgymnasium (hhx) og et helt nyt erhvervs- og professionsrettet gymnasium, som skal erstatte hf. Det kaldes epx.

Adgangskravet til epx er en bestået afgangseksamen fra grundskolen. For de to øvrige er adgangskravet et karaktergennemsnit på 6.

- Vi sigter efter, at det får en god geografisk dækning, som minder om det almene gymnasium i dag. De unge skal have kortere vej til skole.

- Døren til epx kan både føre til en faglært uddannelse, en erhvervs- eller professionsrettet uddannelse, eller, hvis man skulle få smag for det, til universitet, siger økonomiminister Stephanie Lose (V) på et pressemøde i Trekroner i Roskilde.

Regeringens mål er, at uanset hvordan arbejdsmarkedet ser ud fremover, så "skal alle unge have mulighed for at finde den vej derhen gennem uddannelsessystemet, som passer til dem", tilføjer hun.

Er der elever i grundskolen, som ikke klarer adgangskravet til det almene gymnasium, vil de have mulighed for at begynde på uddannelsen alligevel, såfremt de består en optagelsesprøve, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S).

- Alle, der har bestået folkeskolens afgangsprøve, skal have retskrav på at starte på en gymnasieuddannelse, siger Tesfaye generelt om regeringens sigte med udspillet.

Det er regeringens mål, at de nye ungdomsuddannelser skal være klar fra sommeren 2030.

Ifølge Rockwool Fonden risikerer det skærpede adgangskrav på de gymnasiale uddannelser dog at øge uligheden i Danmark.

I 2023 var der ifølge Rockwool Fonden cirka 41.500 unge, der påbegyndte en af de treårige gymnasieuddannelser, stx, hhx eller htx.

Af dem ville 22 procent ikke være blevet optaget, hvis der havde været et karakterkrav på 6. Det svarer til cirka 9050 elever.

Der er desuden fra gymnasierektorerne frygt for, at der skabes et A- og et B-hold, hvis der indføres forskellige adgangskrav til stx og epx. Det mener Tesfaye dog ikke.

- Det er det eksisterende system, der skaber et A- og et B-hold. Det er det eksisterende system, som lukker adgangen til lukrative uddannelsestilbud, vi har.

- Vi har behov for at åbne dørene for gymnasiet for alle unge. Når de går ind på gymnasiet, vil der være flere forskellige gymnasieuddannelser, siger Tesfaye.

Regeringen mener, at den nye reform af gymnasier vil mindske karakterræset i grundskolen, selv om karakterkravet hæves til det almene gymnasium.

- Det vil sænke skuldrene i grundskolen og ikke bidrage til karakterræset, siger Mattias Tesfaye, men Lose tilføjer:

- Opfattelsen blandt de unge af, hvad man kan bruge uddannelserne til, skal helt naturligt ændre sig inden 2030, siger hun.

Til Ritzau oplyser Lose, at det er regeringens forventning, at "35-40 procent af en ungdomsårgang vil gå på denne nye epx-uddannelse".

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT