Regeringen vil give kronikere rettigheder a la kræftpatienter

18. SEP 2024 • 11:10ERHVERV/POLITIK

Patienter med KOL og diabetes får ifølge udspil krav på tilbud og en behandlingsplan inden for en tidsfrist.

Patienter med kroniske sygdomme skal have krav på behandlingspakker inspireret af de tilbud, man for år tilbage indførte for cancerpatienter.

Det drejer sig om personer ramt af kroniske sygdomme som blandt andet KOL, diabetes og hjertesygdomme.

Det fremgår af regeringens sundhedsudspil, som præsenteres onsdag formiddag i Statsministeriet.

- Vi hører om mange kronikere, der har dårlige forløb. Hvor det er usammenhængende, og hvor det er svært at vide, hvor man skal gå hen, siger Mette Frederiksen på pressemødet.

Hvis man som borger bliver diagnosticeret med en af disse kroniske sygdomme, har man ret til en række tilbud og en behandlingsplan inden for en fastsat tidsfrist.

Statsminister Mette Frederiksen (S) siger på pressemødet, at regeringen vil indføre patientrettigheder begyndende med luftvejslidelsen KOL (kronisk obstruktiv lungesygdom).

Så vil man udbygge tilbuddet for patienter med diabetes, dernæst hjertesygdomme, og som det sidste nævner statsministeren kroniske lænderygsmerter og komplekse multisygdomme.

De tilbud, der skal sammensættes, er inspireret af kræftpakkerne. Der er bred politisk tilfredshed med kræftpakkerne, som har løftet behandlingen for cancerpatienter.

- Det tager vi nu med over på kronikerområdet, så man som patient og faktisk også pårørende ved præcis, hvad der skal ske. Med klare frister så man får hjælp hurtigt, og så er vi med til at sikre, at din sygdom ikke bliver forværret, siger Mette Frederiksen.

Der afsættes 130 millioner kroner i 2027 stigende til 550 millioner kroner i 2031. Fra 2034 afsættes 390 millioner årligt til kronikerpakker.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT