Regeringen vil forkorte professionsuddannelser med tre måneder

8. OKT 2024 • 11:31ERHVERV/POLITIK

Med reform af professions- og erhvervsrettede uddannelser vil regeringen investere 2,1 milliard kroner årligt.

Det skal tage tre måneder mindre at blive uddannet til eksempelvis sygeplejerske og pædagog.

Det er et af hovedpunkterne i den reform af de professions- og erhvervsrettede videregående uddannelser, som regeringen efter længere aftræk har præsenteret tirsdag formiddag i Trekroner i Roskilde.

- Vi har brug for, at langt flere søger ind på de professions- og erhvervsrettede uddannelser, siger uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) på pressemødet.

I dag tager de fleste professionsuddannelser tre og et halvt år. Regeringen foreslår nu, at størstedelen af uddannelserne skal tilrettelægges med 15 færre ECTS-point. Det betyder, at de studerende afslutter uddannelserne tre måneder tidligere end i dag.

Derudover foreslås det, at det nuværende bachelorprojekt erstattes af en mere praksisrettet, afsluttende professionsprøve.

Til gengæld vil regeringen give de studerende flere ugentlige timer på mindre hold med mere vejledning og feedback.

Tiltagene skal sikre de unge til et langt arbejdsliv, lyder det fra Christina Egelund.

- Arbejdsmarkedet forandrer sig hastigt. Det er naivt, hvis vi forestiller os, at den viden, man bygger op på sit studie, vil holde hele vejen til pensionsalderen.

- Læring er noget, man skal have med sig hele livet og ikke bare være noget, vi taler om, siger hun.

Reformen af professionsuddannelserne skal ifølge regeringen ses i lyset af det faldende optag på de såkaldte fire store velfærdsuddannelser - folkeskolelærer, pædagog, socialrådgiver og sygeplejerske.

Alle fire uddannelser har siden 2020 været ramt af, at færre studerende søger uddannelserne.

Samlet set vil regeringen prioritere 2,1 milliard kroner årligt til reformen frem mod 2032. Tæt på halvdelen af det beløb går til "uddannelseskvalitet".

De erhvervsrettede uddannelser kan også se frem til en makeover med regeringens reformudspil. Her skal der også prioriteres flere timer til de studerende.

Der skal ligeledes oprettes nye treårige, erhvervsrettede professionsbacheloruddannelser som supplement til de toårige erhvervsakademiuddannelser.

Reformen skal implementeres trinvist fra 2026 og frem mod 2030.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT