Protestgruppe samler EL-partifolk i modstand mod højredrejning

31. OKT 2024 • 19:00ERHVERV/POLITIK

Utilfredshed med Enhedslistens folketingsgruppes udenrigspolitik har skabt protestgruppe med folkevalgte.

En årelang utilfredshed med den politiske linje hos Enhedslisten har skabt en protestgruppe kaldet Rødt Venstre.

Gruppen består primært af medlemmer af Enhedslisten, men også tidligere medlemmer, siger Sejer Folke. Han udtaler sig på vegne af gruppen som medlem af dens koordinationsudvalg, der søndag holdt møde.

- Vores opgave er at forsøge at holde Enhedslisten fast på et venstreorienteret spor, så vi ikke ender som et nyt SF eller socialdemokrati.

- Vi vil gerne have det gamle Enhedslisten tilbage, siger Sejer Folke.

Han er selv tidligere kommunalbestyrelsesmedlem i Stevns Kommune for Enhedslisten, som han meldte sig ud af i marts 2023, men nu er medlem af igen.

Sejer Folke mener, at Rødt Venstres eksistens er med til at fastholde utilfredse medlemmer i Enhedslisten.

Rødt Venstres koordinationsgruppe tæller også et nuværende kommunalbestyrelsesmedlem samt to medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse.

Ifølge Sejer Folke er der mellem 100 og 200 medlemmer i Rødt Venstre. Samme melding lød fra et andet medlem, da B.T. beskrev gruppen tidligere i oktober.

Af Rødt Venstres politiske grundlag fremgår det, at gruppen mener, at "der er brug for, at en ny venstrefløj organiserer sig". At socialisme ikke "kan indføres gennem Folketinget", hvor "vælgermaksimering er blevet styrende" for Enhedslisten.

Den primære utilfredshed fra gruppen retter sig mod Enhedslistens udenrigspolitik.

Det gælder eksempelvis, at Enhedslisten ikke længere ser det som aktuelt, at Danmark skal melde sig ud af Nato, når der ikke eksisterer et alternativ. Det blev vedtaget af et flertal på partiets årsmøde i 2022.

Også en "fodslæbende" støtte til "Palæstina-demonstrationer" fra "det centrale partiapparat" møder kritik.

- Enhedslisten blev lavet som bevægelsernes parti. Det er utrolig vigtigt for os at fastholde. Vi forstår slet ikke, at folketingsgruppen ikke har snakket meget mere sammen med Palæstina-bevægelsen og bliver talerør for Palæstina-bevægelsen, siger Sejer Folke.

Enhedslistens deltagelse i en politisk aftale fra juni om en styrket indsats mod antisemitisme er et andet eksempel på utilfredsheden med partitoppen hos Rødt Venstre.

Gruppen mener, at aftalen ligger op til, at "modstand mod staten Israel bliver tolket som antisemitisme".

Ritzau har foreholdt Rødt Venstres kritik for politisk ordfører Pelle Dragsted, der er frontfigur for Enhedslisten folketingsgruppe.

Pelle Dragsted henviser i stedet til Rasmus Holme Nielsen, der er forretningsudvalgsansvarlig og medlem af hovedbestyrelsen.

I en skriftlig kommentar lyder det fra Rasmus Holme Nielsen, at "Rødt Venstre ikke er en del af Enhedslisten", men deres egen organisation, og at udtalelser fra gruppen er "et udtryk for en dyb disrespekt for Enhedslistens medlemmer".

- I Enhedslisten er vi dybt uenige med dem og deres forsvar for terroraktionen den 7. oktober. De medlemmer af Rødt Venstre, som også er medlemmer af Enhedslisten skal selvfølgelig respektere de demokratiske beslutninger, som Enhedslistens medlemmer har taget, og ikke skabe tvivl om Enhedslistens holdninger på fundamentale og principielle spørgsmål.

Det har ikke været muligt at få et uddybende interview med Rasmus Holme Nielsen.

Sejer Folke siger, at Rødt Venstre er i dialog med partitoppen. En dialog, han omtaler som "ret skærpet".

- Den foregår på en kultiveret måde, vil jeg sige, men den er skærpet.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT