Partier vil belyse Elbit-sag yderligere efter advokatundersøgelse

26. NOV 2024 • 10:42ERHVERV/POLITIK

Der skal være afhøringer i Elbit-sag, før sandheden kan komme frem, siger LA-forsvarsordfører.

Når aftalepartierne bag advokatundersøgelsen af Elbit-sagen tirsdag eftermiddag slår hovederne sammen i Forsvarsministeriet, kommer en række partier med et ønske om, at der skal ske yderligere undersøgelser i sagen.

Det ønske kommer fra minimum Liberal Alliance, SF, De Radikale, De Konservative og Danmarksdemokraterne.

- Som jeg ser sagen, så får vi ikke mulighed for at komme tættere på sandheden - sandheden om, hvorfor det her skulle gå så stærkt, medmindre vi får foretaget nogle egentlige afhøringer af nogle personer i den her kreds af mennesker, der har været involveret i Elbit-skandalen, siger forsvarsordfører Carsten Bach (LA) til Ritzau.

Derfor har han tirsdag formiddag et møde med jurister i Folketinget, der skal gøre ham klogere på, hvilke muligheder Folketinget nu har.

- Granskningsundersøgelse er den oplagte mulighed - i hvert fald en forundersøgelse i Granskningsudvalget, siger Carsten Bach.

Samme toner lyder fra Danmarksdemokraterne.

- Jeg mener helt klart, at der skal foretages mundtlige afhøringer, for denne sag er ikke lukket, siger Lise Bech, forsvarsordfører i Danmarksdemokraterne, i en skriftlig kommentar.

- Uden mundtlige afhøringer kommer vi jo ikke videre. Der er mange ubesvarede spørgsmål, og vi har også brug for at vide, hvor involveret Finansministeriet og Kammeradvokaten har været, siger hun.

SF vil heller ikke udelukke en granskningskommission, som blev benyttet i Minksagen, lyder det i Politiken.

- Det er helt klart, at der skal ske noget mere end bare den her advokatundersøgelse. Den her sag er bestemt ikke lukket, siger forsvarsordfører Anne Valentina Bertelsen til Politiken.

13. november konkluderede en advokatundersøgelse foretaget af Bruun & Hjejle på vegne af regeringen og en række partier i Folketinget, at der blev begået fejl i både Forsvarsministeriets departement og i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) i forbindelse med sagen om køb af artilleri hos den israelske producent Elbit.

Elbit-sagen tog sin begyndelse, da Danmark donerede noget af sit eksisterende og uddaterede artilleri til Ukraine og skulle indkøbe erstatning.

Folketingets partier fik i januar 2023 af daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kun få dage til at tage stilling til et tilbud fra Elbit, som angiveligt havde en meget kort udløbstid.

Senere har det vist sig, at tilbuddet gjaldt et halvt år, og at partierne derfor var blevet vildledt.

Som en konsekvens blev det vedtaget at bede et advokatfirma undersøge forløbet.

Undersøgelsen var længe undervejs og blev udskudt tre gange. Den er samtidig kritiseret for kun at benytte sig af skriftlige kilder og blandt andet ikke at undersøge statsministerens rolle i sagen.

De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, har til Altinget sagt, at han mener, at både Statsministeriet og Finansministeriets rolle i sagen bør blive undersøgt nærmere.

- Der er ingen embedsmænd, der umotiveret og uden et pres oppefra har fundet på det her, sagde Jarlov til Altinget torsdag.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT