Østrig blokerer for dansk tilskud til bøvse-reducerende foder til køer
Med argumentet om konkurrenceforvridning har Østrig blokeret for et statstilskud til metanreducerende foder.
Det vakte bred opsigt, da Landbrugsstyrelsen fredag eftermiddag meldte ud, at et unavngivet EU-land havde gjort indsigelse mod støtteordningen til metanreducerende fodertilsætningsstoffer.Indsigelsen blokerer for, at danske landmænd kan få støtte til et centralt klimaværktøj, der skal mindske udledningen fra den danske kvægbestand.
Nu bekræfter Østrig, at de har blokeret for det danske tilskud.
- Ja, Østrig har afgivet en detaljeret udtalelse, hvor hovedargumentet er konkurrenceforvridning, oplyser talspersonen for den Østrigske EU-repræsentation til Ritzau.
Når en landmand blander det metanreducerende tilsætningsstof, der også er kendt som Bovaer, i køernes foder, bliver køernes udledning af drivhusgas mindre.
Statstilskuddet vil dermed fra den 1. januar 2025 hjælpe til, at danske landmænd kan få økonomisk hjælp til at få et mere klimavenligt kødprodukt.
Fra et østrigsk perspektiv kan det danske tilskud udgøre ulovlig statsstøtte og forvride konkurrencen i unionen.
Repræsentationen oplyser, at de danske myndigheder har rakt ud til Østrig for at forklare formålet med tilskuddet i håb om, at blokeringen kan ophæves.
Kvægbrug er en væsentlig klimabelastning.
Én ko udleder knap 160 kilo metan om året, hvilket svarer til fire ton CO2, vurderer Landbrug & Fødevarer.
Samlet set udleder kvægbruget i Danmark 3,2 millioner ton CO2 om året, og i 2030 vil sektoren dermed være en af de største tilbageværende forureningskilder.
Det metanreducerende fodertilsætningsstof er tilskrevet en afgørende rolle for opnåelsen af klimamålene - både for 2025 og for 2030.
En politisk aftale har fastlagt, at der skal ske en gennemsnitlig metanreduktion fra køers fordøjelse på otte procent fra 2025.
Landbrug & Fødevarer er derfor bekymrede over Østrigs blokering af det danske tilskud.
Der er en knap deadline, hvis midlet skal bidrage til klimamålet i 2025, og landmændene skal kunne nå at reagere og indkøbet midlet.
- Vi var i forvejen bekymrede for den meget stramme tidsplan for denne ordning. Den bekymring er kun blevet større med den forsinkelse, som indsigelsen giver, siger Ida M.L.D. Stor, Landbrug & Fødevarers direktør i Sektor for Kvæg.
/ritzau/