Norwegian har flere passagerer men Boeing-strejke truer

4. OKT 2024 • 09:17ERHVERV/POLITIK

Strejke hos flyproducenten Boeing får nu Norwegian til at se på tiltag, der skal styre omkostningerne.

Hos luftfartsselskabet Norwegian fortsætter passagertallet med at stige. Men en strejke hos flyproducenten Boeing øger omkostningerne på kort sigt.

Det skriver Norwegian i en pressemeddelelse.

I september satte knap 2,3 millioner passagerer sig til rette i et sæde for at lette med et Norwegian-fly. Det er 11 procent flere end i september 2023, oplyser selskabet.

Geir Karlsen, som er koncernchef i Norwegian, glæder sig over udviklingen i antallet af passagerer. Men han understreger samtidig behovet for at være på forkant med udfordringer på grund af strejke hos Boeing.

- Den igangværende strejke hos Boeing forårsager yderligere forsinkelser i leverancerne af nye fly. Forsinkelserne betyder, at vi ikke får det antal fly, vi havde regnet med til næste års sommerprogram, og det øger omkostningerne på kort sigt, siger Geir Karlsen i pressemeddelelsen.

Derfor arbejder Norwegian på tiltag, der skal styre omkostningerne. Det gælder blandt andet at forlænge leasingaftaler på fly, lyder det.

I midten af september nedlagde cirka 30.000 ansatte arbejdet hos Boeing i USA. Det skete, efter at et stort flertal havde stemt nej til en overenskomst.

De ansatte har ifølge AFP krævet en 40 procents lønforhøjelse over de næste fire år, mens Boeing har tilbudt 30 procent.

Boeing er blandt verdens største kommercielle flyproducenter. Selskabet har været ramt af flere skandaler de seneste år.

Blandt de værste er sager vedrørende det nyudviklede fly Boeing 737 Max. To fly af den type styrtede ned i henholdsvis Indonesien og Etiopien i 2018 og 2019. I alt 346 mennesker mistede livet i de to flyulykker.

Norwegian-koncernen består af selskaberne Norwegian og Widerøe. Samlet havde koncernen 2,6 millioner passagerer i september.

Jacob Pedersen, som er aktieanalysechef i Sydbank og følger luftfartsbranchen tæt, fremhæver, at mens flere passagerer flyver med Norwegian, fylder selskabet også flyene lidt bedre op.

- Når det samtidig sker til lidt højere billetpriser end sidste år, så tegner det et billede af et meget stærkt skandinavisk marked for flytrafik. Det er godt nyt for indtjeningsudsigterne, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT