Minister er utilfreds med banker men er ikke klar til tvang

2. DEC 2024 • 15:10ERHVERV/POLITIK

Der mangler konkurrence i banksektoren, og ministeren er utilfreds, men han fastholder dialogens vej.

Bankerne tager for høje gebyrer og tjener for meget på renter.

Så enkelt er det ifølge erhvervsminister Morten Bødskov (S), men han er ikke, endnu, klar til at tvinge ændringer igennem. Regeringen holder fast i opfordringer og dialog med banksektoren.

I en tale på et årsmøde i Finans Danmark mandag i Skuespilhuset i København, lød opfordringen fra ministeren til interesseorganisationen, at bankerne skal spørge sig selv, om de kan tilbyde kunderne bedre priser.

- Jeg vil sige klart ja, siger Morten Bødskov, når man spørger ham direkte.

Bankerne har de seneste år indkasseret historiske overskud båret af gebyrer og renter.

Sidste år havde Danske Bank det største overskud i bankens over 150 år lange historie. Overskuddet var 21,3 milliarder kroner.

En af Morten Bødskovs opfordringer til sektoren går på, at bankerne bør oplyse, hvad det samlet koster at være kunde i banken. Det skal sikre bedre konkurrence og gennemsigtighed for kunderne.

Ministeren har tidligere flere gange opfordret bankerne til det samme og til at lade kunderne få del i de store overskud.

Spørgsmål: Er du tilfreds med det, du ser?

- Nej, det er jo derfor, jeg har holdt en hel tale i dag på Finans Danmarks årsmøde, hvor jeg har pointeret det, og derfor kommer jeg til at fortsætte debatten og til også at have dialog, siger Morten Bødskov.

Spørgsmål: Hvad kan du selv gøre?

- Nu har jeg inviteret bankerne til en dialog om, hvordan de kan være med til at skærpe konkurrencen. Noget af det, som de selv kan tage fat på relativt hurtigt, det er, at når man eksempelvis åbner sin netbank, eller sin app fra sin bank, så burde det fremgå meget klart oppe i toppen:

- Hvad er mine omkostninger ved at være i denne bank? Og det kan de lave relativt enkelt, og det vil jeg opfordre dem til, siger Morten Bødskov.

Erhvervsministeren føler sig "overbevist om, at det bliver en god drøftelse".

Spørgsmål: Hvornår går du fra at opfordre til at tage nogle skrappere værktøjer i brug?

- Det gør vi, når vi er klar til det. I første omgang så tager vi en drøftelse med finanssektoren. Jeg er glad for, at de i dag tog imod mit budskab, og nu glæder jeg mig til at se, hvordan de har tænkt sig at sikre, at der kommer flere og flere valgmuligheder til os forbrugere og dermed mere konkurrence i finanssektoren.

Spørgsmål: Men har du sat en deadline for det?

- Det har jeg ikke. Men indtil videre, så er jeg glad for, at de lytter, og vi ser på konsekvenserne af den rapport, som vores egen Konkurrence- og Forbrugerstyrelse har lavet, siger erhvervsministeren.

I Storbritannien har man indført, at der udkommer en løbende status over rentespændet, som er forskellen mellem indlåns- og udlånsrenten, og så skal de banker med det største spænd forklare sig.

Det har fået britiske banker til at flytte sig i en mere konkurrencedygtig retning.

- Vi ser på, hvad de har lavet i Storbritannien, og vi ser også på, hvad andre lande laver. Der er ingen som helst tvivl om, at der er et generelt problem med for lav mobilitet og for ringe konkurrence, og det er noget, som betyder, at vi som forbrugere betaler for mange penge for vores bankforbindelser, siger ministeren.

I oktober udgav Finans Danmark en analyse, hvoraf det fremgår, at Danmark ligger i top blandt EU-landene i forhold til skift af bank. Fire procent af danskerne skifter bank i løbet af et år.

- Det underbygger, at der er en god konkurrence på det danske bankmarked, også når vi sammenligner med udlandet. Danske bankkunder er bevidste om deres muligheder og tøver ikke med at skifte bank, hvis de kan få bedre vilkår eller løsninger andre steder, sagde konstitueret administrerende direktør i Finans Danmark Ane Arnth Jensen, da analysen udkom 7. oktober.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT