Minister: Der er for mange krav og regler når folk skal i job

23. JUN 2024 • 15:55ERHVERV/POLITIK

Der stilles for mange krav, og regler er for komplekse, når ansatte i landets jobcentre skal hjælpe med job.

Det tager omtrent 80 klik at registrere virksomhedspraktik og 40 at registrere en jobsamtale. Det viser en analyse af jobcentrene fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Dermed bliver der brugt alt for meget tid på administration, når borgere skal hjælpes i job. Det mener beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ifølge en pressemeddelelse.

- Der er ingen tvivl om, at reglerne generelt på beskæftigelsesområdet er alt for komplekse, og at sagsbehandlerne bruger for meget tid på administration.

- Regeringen har et stort fokus på at rydde ud i regeljunglen, og analysen bekræfter os kun i, at det er nødvendigt, siger hun.

Mandag præsenterer en ekspertgruppe en række anbefalinger for beskæftigelse.

Overordnet vil regeringen spare tre milliarder kroner i 2030 ved at nedlægge jobcentrene. Det fremgår af regeringsgrundlaget fra 2022.

Derudover skal der spares 1,1 milliarder kroner, som går til Arne-pensionen.

I dag bruges fem ud af 12 milliarder i beskæftigelsesindsatsen på administration af jobcentrene.

En tidligere analyse fra a-kassen Ase har vist, at der er "rekordmange" ansatte på landets jobcentre. Det er på trods af den historisk lave ledighed.

Nedlæggelsen af jobcentrene skal give kommunerne større frihed til selv at organisere indsatsen.

For halvandet år siden lød der eekymring fra netop kommunerne. Det virker omvendt, at man nævner, hvor meget der skal spares, før man ser på løsningerne.

Overordnet mener regeringen, at udfordringerne kan mindskes med regelforenklinger, nemmere regler og større fokus på effektiv implementering og it-understøttelse lokalt.

- Vi skal gøre borgerens møde med systemet mere enkelt, og det handler også om, at sagsbehandlerne har de rigtige værktøjer.

- Jeg hæfter mig ved, at analysen peger på flere steder, hvor man kan mindske byrden for medarbejderne, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Beskæftigelsesborgmester i Københavns Kommune Jens-Kristian Lütken (V) håber på færre regler.

- Der er for mange skøre regler i jobcentrene. For meget er bundet op på kontrol og tjeklister. Mens der er for lidt fokus på den ledige, som jobcentrene er sat i verden for at hjælpe. Det burde være omvendt, siger han i en skriftlig kommentar.

Han foreslår et byrdestop, hvor en regel kommer ud, hvis en ny skal indføres.

En ny analyse fra Dansk Industri, DI, viser, at mere end hver tredje virksomhed ser jobcenteret som en relevant kanal til rekruttering. Det er især indenfor rengøring og industri.

- I DI mener vi, at samarbejdet mellem virksomheder og jobcentre er helt centralt i beskæftigelsesindsatsen for at hjælpe ledige i job.

- Både på rekruttering, men også i forhold til jobsøgning, jobprøvning og til at holde ledige tæt på arbejdsmarkedet, lyder det i en skriftlig kommentar fra vicedirektør Steen Nielsen, der er chef for arbejdsmarkedspolitik.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

17. JUL 2024 • 11:27SPORT
Randers henter angriber i Frankrig