Mette Frederiksen: Kommissærpost flugter med danske interesser

17. SEP 2024 • 12:06ERHVERV/POLITIK

Bliver Dan Jørgensen godkendt som energi- og boligkommissær, får han en "vigtig post", siger statsminister.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er "stolt" over, at Dan Jørgensen (S) er blevet indstillet til posten som energi- og boligkommissær i EU.

- Det er en vigtig post, som flugter rigtig godt med de prioriteter og interesser, vi har i Danmark, siger hun i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Som kommissær er det kommissionsformand Ursula von der Leyen, der bliver Dan Jørgensens nye chef.

Hun offentliggjorde tirsdag formiddag de kommissærposter, som hun foreslår, at de 27 udpegede kommissærkandidater skal have.

Her er tidligere klimaminister Dan Jørgensen udset til posten som energi- og boligkommissær, når han skal afløse Margrethe Vestager (R) som dansk EU-kommissær.

Mette Frederiksen mener, at energiområdet bliver "afgørende og vil stå helt centralt de kommende år".

- EU's energimarked skal være mere sammenhængende. Vi skal have en ambitiøs grøn omstilling af hele Europa. Til gavn for klimaet og vores konkurrenceevne. Og så skal vi gøre os mindre afhængige af energi udefra, siger statsministeren.

Nogenlunde samme melding kom fra Ursula von der Leyen, da hun præsenterede Dan Jørgensen. Her lød det, at han skal "hjælpe med at få energipriserne ned", investere i "ren energi" og sikre, at EU kommer ud af "vores energiafhængighed".

Da Mette Frederiksen nominerede Dan Jørgensen til posten som Danmarks EU-kommissær i august, sagde hun, at hun forventede "en central portefølje" til sin partifælle.

Statsministeren siger videre tirsdag, at posten som boligkommissær bliver en "vigtig opgave" for Dan Jørgensen, der skal bidrage til at EU's medlemslande "investerer i flere socialt bæredygtige boliger".

- Ligesom vi skal arbejde for, at de boliger, der bygges, er energieffektive, siger Mette Frederiksen.

Dan Jørgensen står til at blive EU's første boligkommissær.

Han skal nu igennem høringer i EU-Parlamentet, før han kan være sikker på at få posten. Han skal til høring i Udvalget for Industri, Forskning og Energi, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse. Datoen er endnu ikke fastlagt.

Slipper han igennem nåleøjet, vil Dan Jørgensen blive den første socialdemokratiske danske kommissær siden 2004.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT