Mere end 100.000 ton mad går til spilde i butikkerne om året
Trods årevis med fokus på madspild er der ikke sket store forbedringer, viser rapport, som ærgrer minister.
Hvert år går mere end 100.000 ton fødevarer til spilde i danske butikker, og trods stort fokus på madspild gennem flere år ser mængden ikke ud til at være på vej retur.Det viser en ny rapport fra Miljøstyrelsen om madaffald i detailhandlen.
- Det er selvfølgelig ærgerligt at se en udvikling i den retning, hvor rapporten peger på, at vi faktisk ser et stigende madspild, siger fødevareminister Jacob Jensen (V).
- Vi skulle jo gerne gå den anden vej, både af hensyn til klima og miljøindsats, men sådan set også af hensyn til vores alle sammens penge.
- Mad er en knap ressource, og det skal i hvert fald være sådan, at man har stor respekt for maden, siger han.
Den samlede mængde af madaffald fra alle brancher i detailhandlen er i rapporten estimeret til 107.676 ton i 2023, mens det i den seneste opgørelse fra 2019 var 101.121 ton.
Dermed steg den estimerede mængde med omkring 6500 ton.
Ud af mængden af madaffald estimeres knap 104.000 ton til at være direkte madspild - en stigning på i omegnen af 8000 ton.
Det kan dog ikke entydigt slås fast, at madspildet reelt er steget, for det kan også skyldes, at opgørelsen bygger på bedre data end i 2019, fastslår Miljøstyrelsen i rapporten.
Samtidig er servicestationer, hvor der sælges alt fra franske hotdogs til måltidssalater, talt med for første gang.
- Jeg noterer mig i hvert fald, at madspildet i Danmark og i resten af verden fortsat er alt, alt for højt. Man vurderer, at cirka en tredjedel af, hvad der bliver produceret, rent faktisk bliver smidt ud, siger Jacob Jensen.
Ser man alene på købmænd, supermarkeder og discountforretninger er der faktisk tale om et fald i mængden fra 80.117 ton til 73.407 ton.
Og det glæder stifter af bevægelsen Stop Spild Af Mad Selina Juul.
- Der er jo fortsat mange udfordringer med madspild i detailhandlen, men der bliver også arbejdet med mange løsninger. For eksempel kunstig intelligens til bedre lagerstyring og donationer til velgørende organisationer.
- Men det går for langsomt fremad, siger hun.
Danmark er forpligtet igennem EU til at mindske madaffald i detailhandlen med 30 procent i 2030 i forhold til 2021-2023.
Og med den nuværende udvikling kommer vi ikke til at leve op til målet, erkender fødevareministeren.
- Derfor går jeg i dialog med aktører om, hvordan vi får nogle rammer, der gør, at madspildet bliver bragt ned, siger han.
Ministeren arbejder på en opdateret udgave af en strategi mod madspild, der blev lanceret i 2024.
/ritzau/