Løkke: Udvikling i Syrien vil få betydning for hele Mellemøsten

8. DEC 2024 • 15:36ERHVERV/POLITIK

Syriens præsident, Bashar al-Assad, har ifølge meldinger forladt Damaskus efter oprørsstyrkers indtog.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har søndag reageret på nattens udvikling i Syrien, hvor oprørere har indtaget hovedstaden, Damaskus.

- Situationen i Syrien vil få stor betydning for hele tilstanden i Mellemøsten. Det er i øjeblikket en meget dynamisk udvikling på landjorden, og regeringen følger sagen tæt, siger Løkke i en skriftlig kommentar.

Udenrigsministeren er den første fra regeringstoppen, der har kommenteret den seneste udvikling i Syrien.

Over for TV 2 News uddyber han sine tanker.

- Jeg græder da kun tørre tårer over, at Assad er væk. Og så håber jeg da det bedste, siger Lars Løkke Rasmussen til mediet.

Natten til søndag indtog oprørsstyrker Damaskus.

Landets mangeårige præsident, Bashar al-Assad, har ifølge meldinger forladt hovedstaden.

Det vides ikke, hvor han opholder sig. Oprørerne siger, at han er blevet afsat.

Det er uklart, hvad der nu skal ske i Syrien. Premierminister Mohammed al-Jalali har opfordret til en fredelig magtoverdragelse.

Han siger, at han er indstillet på at arbejde sammen med de ledere, som det syriske folk måtte vælge.

Oprørerne henviser til Jalali som den "forhenværende premierminister".

De har under den nylige offensiv, som blev indledt i slutningen af november, været anført af bevægelsen Hayat Tahrir al-Sham (HTS).

Den militante, islamistiske gruppe udsprang af al-Qaeda, som stod bag angrebet på World Trade Center i 2001.

HTS har siden brudt forbindelsen til al-Qaeda. HTS betragtes dog fortsat som en terrororganisation af blandt andet FN og USA.

Det er ikke givet, at Hayat Tahrir al-Sham eller andre grupper i oprørsbevægelsen vil komme til at sidde på magten i Syrien.

Lederen af HTS, Abu Mohammad al-Jolani, har sagt, at oprørsbevægelsen først og fremmest har haft som mål at styrte Assad.

Lars Løkke Rasmussen er tilbageholdende med at juble alt for meget, netop på grund af usikkerheden om, hvilket styre der kommer til at efterfølge Assad.

- Vil HTS omfavne hele den syriske befolkning, eller vil de skabe et islamisk kalifat? Så bliver det jo op ad bakke, siger han til TV 2 News.

Udenrigsministeren vil snart drøfte Syrien-situationen med EU's øvrige udenrigsministre.

- Det er afgørende, at Europa læner sig ind i det her og tilbyder at hjælpe med en kapacitetsopbygning, siger Lars Løkke Rasmussen.

Bashar al-Assad har siddet på magten siden år 2000.

I kølvandet på Det Arabiske Forår opstod der i 2011 voldsomme protester mod hans styre. Siden udviklede det sig til en væbnet konflikt, som har stået på siden.

/ritzau/

FÅ ABONNEMENT