Halvdelen af Grønlands parlament stiller op ved kommunalvalg
Lokale kandidater har svært ved at trænge igennem, selv om verdens opmærksomhed er rettet mod Grønland.
Der er ikke noget at sige til, hvis der er svært at følge med for vælgerne i Grønland, som har haft verdens opmærksomhed efter amerikansk interesse for verdens største ø.For tre uger siden var der valg til parlamentet Inatsisartut, fredag blev der dannet en ny regering, og tirsdag skal vælgerne til stemmeurnerne igen ved kommunalvalget.
Her står 15 af de nyvalgte medlemmer af Inatsisartut, herunder tre nyudnævnte ministre, på stemmesedlen i en af landets fem kommuner, viser en nylig optælling af mediet Sermitsiaq.
Da deadline for at trække sig er overskredet for seks uger siden, står de fortsat på stemmesedlen, når vælgerne skal tage stilling i stemmeboksene.
Uddannelses- og kulturminister Nivi Olsen stiller op i Sermersooq for Demokraatit, hvilket også boligminister Aqqaluaq Biilmann Egede gør for Inuit Ataqatigiit, IA.
Social, arbejds- og indenrigsminister Bentiaraq Ottosen stiller op i Kujalleq for Atassut. Det er uvist, om de vil tage imod et eventuelt valg, eller om der skal indkaldes en stedfortræder.
Mens Bentiaraq Ottosen bliver minister har hendes formand, Aqqalu Jerimiassen, takket nej, og han ventes at gå efter borgmesterposten i Avannaata.
Ritzau har spurgt partierne til de tre ministre, om de fortsat ønsker at stille op til kommunalvalget, men har endnu ikke fået svar.
På grund af verdens opmærksomhed og ønsket om selvstændighed har nogle kandidater oplevet, at det har været sværere at nå ud i medierne, hvor de store emner har fyldt fremfor de lokale.
Desuden var der parlamentsvalg 11. marts, som også overtog dagsordenen. Derfor har det været svært at trænge igennem ifølge Avaaraq Olsen (IA), der er borgmester i Sermersooq, som er landets største kommune.
- Det er svært at komme igennem, og når vi holder vælgermøder, er det meget få vælgere, der dukker op.
- Det er skidesvært for at sige det ligeud. Personligt har jeg sendt fem pressemeddelelser ud, som ikke er blevet grebet af medierne. Der sker bare noget andet, som fylder mere, sagde hun til magasinet Danske Kommuner for nylig.
I dag har Inuit Ataqatigiit tre borgmestre, mens Siumut og Demokraatit hver har en enkelt.
Sermersooq har som den mest befolkede kommune cirka 24.000 indbyggere, mens Qeqertalik som den mindste har cirka 6000 indbyggere.
Stemmeprocenten ved sidste kommunalvalg i 2021 var 63,8.
Valgstederne åbner klokken 09 og lukker klokken 20 lokal tid.
/ritzau/