Fast rente er igen blevet populært blandt boligkøberne

18. JUL 2024 • 08:05ERHVERV/POLITIK

Tre ud af fem boligkøbere valgte lån med fast rente, da de optog realkreditlån i andet kvartal.

Lån med variabel rente steg i popularitet blandt boligkøberne, da renterne steg kraftigt for nogle år siden.

Men noget tyder på, at tendensen er vendt. I hvert fald viser tal fra pengeinstitutternes brancheorganisation Finans Danmark, at tre ud af fem af de realkreditlån, der blev udstedt i andet kvartal, var med fast rente.

Det er stadig ikke på niveau med tiden før 2022, men tegner altså et billede af, at boligkøberne søger mod større rentesikkerhed.

- Det kan blandt andet skyldes, at det kan give en større tryghed til boligkøberne, når renten på lånet er kendt i lånets løbetid, og renten på lånet ikke kan stige i modsætning til et lån med variabel rente.

- Og falder renterne, vil man kunne lægge sit lån om til et nyt med en lavere rente, siger Peter Jayaswal, der er direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Han peger netop på forventningerne til, at renten falder, som en af årsagerne til, at de variable lån fortsat sidder på 40 procent af markedet.

Her vil renten automatisk følge med ned over tid, men der er altså også en risiko for, at de kan stige igen på et tidspunkt.

- Valget af låntype afhænger af ens risikovillighed og ens økonomiske situation, så det er altid en god idé at drøfte med sit penge- eller realkreditinstitut, hvilken slags lån der passer bedst til ens situation, siger Peter Jayaswal.

Da fastforrentede lån var mest populære - og renten var lavest - i slutningen af 2019, valgte otte ud af ti boligkøbere et lån med fast rente.

Et fastforrentet 30-årigt lån kan i dag optages med en effektiv rente på omkring 4,3 procent.

Et F-kort- eller Flexkort-lån, hvor renten justeres hvert halve år, har en rente på 3,97 procent lige nu.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT