EL-medlemmer stemmer ja til at kunne ekskludere nemmere

14. DEC 2024 • 18:01ERHVERV/POLITIK

Flertal på to tredjedele i Enhedslistens hovedbestyrelse kan nu ekskludere medlemmer efter vedtægtsændring.

For første gang siden Enhedslistens dannelse i 1989 har medlemmerne ændret partiets vedtægter om eksklusion.

Et flertal har lørdag på et ekstraordinært landsmøde stemt for en vedtægtsændring, der gør det nemmere for partiets hovedbestyrelse at ekskludere medlemmer. Det sker efter intern uenighed om angreb på Israel.

Før skulle der er et flertal på fem sjettedele til. Frem over er det et flertal på to tredjedele, der kan ekskludere medlemmer, der "modarbejder Enhedslistens formål og politiske grundlag". Hovedbestyrelsen består af 25 medlemmer.

216 ud af 308 delegerede ved årsmødet i Hafnia-Hallen i København stemte for vedtægtsændringen. 90 stemte imod, mens 2 stemte blankt.

Trods vedtægtsændringen vil der fortsat være mulighed for at anke en beslutning om eksklusion til Enhedslistens årsmøde, der med simpelt flertal kan omgøre beslutningen.

Det ekstraordinære årsmøde var indkaldt af et flertal i Enhedslistens hovedbestyrelse efter længere tids uro i kølvandet på Hamas-angrebet 7. oktober 2023 på Israel.

Fraktionen Rødt Venstre, der ifølge en talsmand består af 100 til 200 nuværende og tidligere Enhedslisten-medlemmer, mener, at det er problematisk at kalde angrebet - hvor knap syv ud af ti dræbte var civile - for en terroraktion.

For selv om fraktionen tager afstand fra drab på civile, har palæstinenserne ret til at gøre oprør mod besætterne, lyder det.

Toppen i partiet mener, at det sår tvivl om, hvorvidt Enhedslisten tager afstand fra terror.

Tidligere under det ekstraordinære årsmøde lørdag blev en ny politisk udtalelse vedtaget.

224 af 310 delegerede stemte ja til udtalelsen, der blandt andet stempler fraktionen Rødt Venstre som "partiskadelig".

I udtalelsen, der var foreslået af et flertal i hovedbestyrelsen, lyder det blandt andet også, at "man ikke kan være medlem" af partiet, hvis "man forsvarer målrettet terror eller krigsforbrydelser mod civile eller organisationer, der har deltaget i krigsforbrydelser mod civile".

Udtalelsen konkluderer også, at Hamas-angrebet 7. oktober på Israel var et "terrorangreb".

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT