Den japanske yen er på laveste niveau i 33 år

19. JUL 2024 • 12:22ERHVERV/POLITIK

En svag japansk økonomi betyder, at den japanske yen har mistet en tredjedel af sin værdi på ganske få år.

Selv om Japan ikke hører til blandt danskernes traditionelle sommerferiedestinationer, så er der i hvert fald kommet én ekstra grund til at besøge det tidligere kejserrige i øst.

Den japanske valuta, yen, befinder sig lige nu i et historisk lavt niveau.

100 yen kan i dag købes for 4,40 kroner. Det betyder, at værdien af valutaen er faldet med en tredjedel de seneste fire år, og det nuværende niveau er ikke set lavere siden 1991.

Det sker på trods af, at den japanske centralbank i marts hævede sin ledende rente ud af negativt territorium for første gang i 17 år.

Normalt vil rentestigninger medføre, at værdien af en valuta styrkes, men det er altså ikke sket.

- Problemet i Japan er blandt andet, at der stadig er negativ realrente. Selv om centralbanken giver 0,1 procent i rente, så betyder inflationen på knap tre procent, at dine penge alligevel bliver mindre værd, og derfor søger mange fortsat væk fra den japanske yen, forklarer Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

Den svage yen betyder, at udenlandske varer er blevet dyrere for japanerne, og det kan ses på den danske eksport til Japan.

- Samlet set faldt eksporten til Japan med ni procent sidste år. Vi har tidligere eksporteret en del kød til landet, men det er altså blevet dyrere for japanerne nu.

- Vi sælger dog stadig meget søtransport og medicin til japanerne, siger Allan Sørensen.

Så skulle man tro, at japanerne omvendt kunne sælge mere til udlandet, fordi japanske varer er blevet billigere, men det er ikke rigtig sket i et omfang, der har betydet noget.

Japan er en forholdsvis lukket økonomi, hvor eksporten kun udgør 20 procent af det samlede bruttonationalprodukt.

Derfor kan den ikke trække den japanske økonomi op på samme måde som i Danmark, hvor eksporten udgør to tredjedele af bnp.

Der er derfor ikke umiddelbart udsigt til en stærkere yen. Centralbanken har uden held forsøgt med støtteopkøb, og den svage økonomi betyder, at man er forsigtig med at hæve renterne for ikke at slå væksten ned.

Samtidig har Japan en relativt stor udlandsgæld, der også svækker landets muligheder for at give økonomien kunstigt åndedræt for lånte penge.

Japan ser lige nu ud til at blive overhalet af Indien som verdens fjerdestørste økonomi næste år.

Japans befolkning er desuden skrumpet med fire millioner indbyggere over de seneste 15 år, og det ventes, at befolkningen falder med yderligere 20 millioner frem mod 2050.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT