Beskæftigelsen er faldet i hver tredje kommune

18. JUN 2024 • 10:53ERHVERV/POLITIK

Antallet af lønmodtagere på landsplan er rekordhøjt, men i hver tredje kommune er beskæftigelsen faldet.

I hver tredje kommune er beskæftigelsen faldet det seneste år. Det er til trods for, at antallet af lønmodtagere på landsplan er rekordhøjt.

Det viser den nye rapport Status på Arbejdsmarkedet fra Beskæftigelsesministeriet.

Den faldende beskæftigelse er primært sket i land- og yderkommuner, mens beskæftigelsen er steget i de større byer.

I Region Syddanmark og Region Nordjylland er beskæftigelsen steget 0,2 procent. Til sammenligning er beskæftigelsen på landsplan som helhed steget 1 procent.

Ifølge rapporten er det særligt i kommunerne Morsø, Struer, Lemvig og Frederikshavn, at beskæftigelsen er dykket. Her ses et fald på 1,2 procent det seneste år.

Modsat har den største stigning været i Region Hovedstaden, hvor beskæftigelsen er steget med 1,9 procent.

Dertil er det særligt i de sjællandske kommuner, at beskæftigelsen er steget.

Fremgangen i beskæftigelsen i denne del af landet hænger ifølge Tore Stramer, der er cheføkonom ved Dansk Erhverv, sammen med, at medicinalvirksomheden Novo Nordisk har store dele af deres aktiviteter i Gladsaxe og Kalundborg kommuner.

Ifølge Dansk Erhvervs gennemgang af jobtallene har Novo Nordisk alene drevet knap 20 procent af den samlede jobvækst den seneste tid, lyder det i en skriftlig kommentar fra Tore Stramer.

Derudover har den stigende beskæftigelse i Novo Nordisk også understøttet beskæftigelsen i en række støtteerhverv i den øvrige industri, påpeger Tore Stramer.

- Den store succes i Novo kan dermed også siges at have løftet beskæftigelsen ganske bredt på tværs af Sjælland. Simpelthen fordi flere pendler fra resten af Sjælland til deres job hos Novo i enten Gladsaxe eller Kalundborg kommune, lyder der fra Tore Stramer.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU