Amerikanerne holder hånden under dansk eksport

9. OKT 2024 • 11:33ERHVERV/POLITIK

Afmatning i Tyskland og Sverige afbødes af eksporten til USA, der bare vokser og vokser.

Dansk erhvervsliv har meget at takke amerikanerne for i en tid, hvor de europæiske eksportmarkeder er i knæ.

Det viser Danmarks Statistiks opgørelse af eksporten i august. Den faldt med 0,4 procent i forhold til juli, men tendensen er trods alt positiv.

Eksporten er de seneste tre måneder nemlig steget med 4,8 procent sammenlignet med de foregående tre måneder.

Tallene viser, at USA's status som den førende aftager af danske varer og tjenester blot er blevet forstærket.

I årets første otte måneder har danske virksomheder solgt for sammenlagt 220 milliarder kroner til amerikanske kunder. Det er 19 procent mere end i samme periode sidste år.

Omvendt er eksporten til Tyskland og Sverige faldet med to procent i samme tidsrum.

- Status er desværre også, at aktiviteten på vores europæiske eksportmarkeder har udviklet sig svagere end forventet over de seneste måneder.

- Opbremsningen er særligt tydelig i den vigtige tyske industri, der nu synes at være låst fast i en recessionslignende tilstand, skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar til tallene.

En betydelig del af eksporten til USA består af varer, der er produceret af danske virksomheder i USA, mens eksporten til Tyskland og Sverige hovedsageligt er produceret i Danmark.

Det understreger ifølge Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkonom i Sydbank, vigtigheden i, at tyskerne igen får gang i hjulene.

- Produktionen i den tyske industri siver, da Tyskland taber markedsandele på den globale scene. Det påvirker allerede mange danske eksportvirksomheder, der fungerer som underleverandører til den tyske industri, skriver han i en kommentar.

Mathias Dollerup Sproegel anslår, at 120.000 danske job er direkte påvirket af eksporten til Tyskland, mens 900.000 er det indirekte.

/ritzau/

MESTE LÆST ERHVERV-POLITIK (48 T)

SENESTE RITZAU

FÅ ABONNEMENT