Otte fuldtidsstillinger i fare på rønneskolerne

Otte fuldtidsstillinger i fare på rønneskolerne
Åvangsskolen og Søndermarksskolen får en fremtid med færre medarbejdere og flere elever i klasserne. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 27. SEP 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
27. SEP 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist

Det kommer formentlig til koste lærere jobbet, hvis forligspartiernes budgetforslag går igennem. I alt otte fuldtidsstillinger forventes at forsvinde på Åvangsskolen og Søndermarksskolen. Det viser det reviderede budgetforslag.

Afskedigelser på Åvangsskolen og Søndermarksskolen i Rønne er ikke til at undgå, hvis kommunalbestyrelsen går videre med besparelserne på skoleområdet.

Det fremgår af "Nye og ændrede forslag i budget 2024" på kommunens hjemmeside, som politikerne fik den 14. september forud for førstebehandlingen af budgetforslaget for 2024.

Alene besparelserne på Åvangsskolen og Søndermarksskolen vil betyde, at otte fuldtidsstillinger skal spares væk. Herudover bliver det frie skolevalg i Rønne fjernet.

– Der vil ske afskedigelser i et omfang svarende til skønsmæssigt otte fuldtidsstillinger. Der vil blive flere elever i hver klasse og færre personaleressourcer til at løfte kerneopgaven, hvilket kan have betydning for personalets arbejdsmiljø og elevernes undervisningsmiljø. Relationen mellem lærer og elever vil antageligt blive svækket, når der er flere elever i klasserne, hvilket også har betydning for det faglige udbytte, står der.

Øgede udgifter andre steder i kommunen

På Søndermarksskolen uden sfo har man i årsværk 28 lærere ansat, 8,5 pædagoger og 1,8 sekretærer. Derudover er der tre ledere ansat. Antallet af ledere styres dog ikke af skolernes ledelse selv.

På Åvangsskolen har man i årsværk 41,38 lærere ansat, 12,81 pædagoger og 1,8 sekretærer, samt tre ledere. Her er sfo'en heller ikke medregnet. Pedeller på skolerne er ansat i Center for Ejendomme og Drift.

Spareforslaget risikerer samtidig til at give øget pres i andre dele af kommunen, da konsekvensen ventes at være flere elever, der mistrives.

– Sammenlægning af klasser kan medføre stigende mistrivsel og faldende læringsudbytte blandt elever, som kan få behov for hjælp gennem tilbud i Børn og Families regi, hvilket kan øge presset på medarbejderne i dette center, oplyser kommunen.

Uoverskuelige konsekvenser

Charlotte Johansen, formand for skolebestyrelsen på Søndermarksskolen, er ikke i tvivl om, at kommunen har ret, når stigende mistrivsel nævnes som en af konsekvenserne. Hun kalder de mulige konsekvenser for uoverskuelige.

– Det kommer til at gå ud over tolærerordningen, som eksperter siger er det eneste, der kan hjælpe. Det synes jeg er et kæmpe problem. I forvejen hungrer vores lærere efter flere tolærerordninger, fordi vi har et meget stramt budget. Så når man kigger ind i, at der skal være færre lærere og flere elever i klasserne, hænger det slet ikke sammen, siger Charlotte Johansen.

– Jeg er mest bange for, at mistrivslen vil stige og fagligheden falde, fordi lærernes energi skal bruges på at holde styr på dem, der ikke trives. Politikernes ord om, at folkeskolerne skal prioriteres og trivslen øges, falder tunget til jorden, mener skolebestyrelsesformanden.

Dumpekarakterer

De kommende skolebesparelser falder sammen med nyheden om, at mange 9. klasseelever i sommer forlod den bornholmske folkeskole med dumpekarakterer i dansk eller matematik – og særlig galt var det på Søndermarksskolen.

– Vi må bare konstatere, at corona især kan have haft ret stor indvirkning. Det har været svært at rette op på for lærerne, især fordi der i forvejen er sparet ret meget på folkeskolerne. Der har ikke været ressourcer til at løfte opgaverne, mener Charlotte Johansen.

– Det er også sidste årgang, som har været igennem både corona og sidste skolesammenlægning i Rønne, så der kan sagtens være nogle følgevirkninger tilbage helt fra dengang, tilføjer Charlotte Johansen.

I budgetforslaget er også en række andre besparelser på skolerne på Bornholm, som du kan læse mere om her.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT