Målet for årets campusdyst ændrede sig undervejs: Vil snakke mere om hadtale

Målet for årets campusdyst ændrede sig undervejs: Vil snakke mere om hadtale
15-årige Raot Piong Be Ji var en del af gruppen, der fik diplom for deres video om at tænke, før man taler. Foto: Sarah Thun Kristensen
NYHED | ABONNENT | 10. NOV 2023 • 15:36
NYHED | ABONNENT
10. NOV 2023 • 15:36

Målet for ugen på Campus var at tænke innovativt og være kreativ, men emnet om hadtale overtog dagsordenen, og også lærerne har lært en masse i løbet af den seneste uge, fortæller Thomas Peer Bruun.

Der er fyldt godt op på trappetrinene ned til hallen på Campus Bornholm, og der er småsnak i luften, mens de sidste ankommer nogle minutter for sent. Ude på parkeringspladsen sniger nogle af eleverne sig væk inden den afsluttende paneldebat og prisuddeling, som skal afgøre, hvem der har tænkt mest kreativt i løbet af temaugen.

Et par sætter sig helt yderst på trappen flettet ind i hinanden, og en pige på et af de store trappetrin skal lige ud og hente et-eller-andet til frustration for hendes sidemakker.

På scenen bliver der budt velkommen, og de unge mumler samstemmende, da Tidendes chefredaktør åbner paneldebatten med at antyde, at rygtet går, at eleverne finder mobiltelefonen frem, hvis det der sker på scenen ikke er underholdende nok. De unge skammer sig ikke over det - det er bare sådan det er.

Derfor er der altså hængt QR-koder op på væggene, som man kan scanne og deltage i en uofficiel rundspørge. På væggen bag panelet viser et søjlediagram, at der er 21 af de tilstedeværende unge, der altid oplever hadtale, 74 der nogle gange gør, og 28 der aldrig oplever det. Så vidt så godt.

Udvalgte fra forsamlingen stiller deres dilemmaer til panelet, og der svares på, om hadtale er værst i virkeligheden eller på sociale medier, hvad man skal gøre ved det, og hvornår ytringsfrihed bliver til hadtale. Tidligere kommunaldirektør Laila Kildesgaard fortæller om, hvordan hun har oplevet, at medarbejdere i kommunen udsættes for grimme mails og uberettiget kritik, venstrepolitiker Niklas Stenbye oplyser de voksne om, at de sociale medier ér de unges virkelighed, Mogens Blicher Bjerregaard fra Unesco Danmark understregede at hadtale skal tages alvorligt, og at man "aldrig nogensinde må ignorere hadtale". Hertil svarede Asta Kofoed dog tilbage, at hun mener, at man gerne må ignorere hadtale, hvis det er sådan, man bedst kan håndtere det.

– Alle er meget forskellige, og man skal ikke undervurdere, hvor svært det er som ung at gå til en voksen bare for en kommentar, fortalte Niklas Stenbye videre, og Mogens Blicher Bjerregaard vendte stærkt tilbage ved at sige, at man kan gå til sine venner, sit parti, sin fagforening - det vigtigste er, at man går til nogen.

Tænk før du taler

Det efterfølgende "award-show" med visning af de prisbelønnede film, præmier, diplomer og alverdens virak viste tydeligt, at hadtale virkelig er et problem, der fylder blandt de unge førsteårsstuderende.

Et hold havde udtænkt en løsning, hvor alle kan installere en knap, der advarer om, at den besked man er ved at sende indeholder voldsomt indhold, og det kan have konsekvenser at sende den. Et andet hold lancerede "fællesskab for alle", hvor hele årgangen på campus skulle mødes til arrangementet hver tredje uge for at styrke fællesskabet. En tredje gruppe var kommet op med en løsning, hvor en lille knap gjorde det nemt og enkelt at sende en politianmeldelse direkte fra kommentarsporet på de sociale medier.

Hovedprisen gik til Raot Piong Be Jins hold. Han er 15 år, og sammen med sin gruppe havde han lavet en video, der handlede om at tænke sig om, før man siger noget dårligt til andre.

– Vores video var nok ikke som sådan en løsning, men mere en påmindelse om, at man skal tænke sig om, for hvis man siger noget dårligt til nogen, så tager de det med videre, forklarer han.

Han havde slet ikke regnet med, at hans gruppe ville vinde, og derfor var det ret sindssygt at blive råbt op, fortæller han.

– Men jeg tror, det er svært at stoppe folk, for man har jo lov til at have en mening, og så vil vi gerne få folk til at tænke igen, inden de siger den.

Vil følge op

Det er gymnasielærer Thomas Peer Bruun, der er tovholder på Campusdysten, og han fortæller, at mens dystens formål har været at give de unge en fælles oplevelse og give dem mulighed for at arbejde innovativt og kreativt, så har midlet dertil næsten fået overtaget.

– Det her med hadtale, det var jo egentlig bare et middel til at få de unge til at tænke innovativt og kreativt, men det har virkelig været det, der har fyldt for de unge, og jeg tror faktisk, at flere af de unge er blevet opmærksomme på problemet i denne uge, fortæller han.

Han har oplevet, at målet har ændret sig efterhånden som "de voksne" har fået et indblik ind i de unges verden, hvor hadtale fylder meget, og nogle af skolens virksomhedspartnere har givet deres besyv med og fortalt, at det også er et problem på virksomhederne, at de grimme ord får lov til at florere og få plads.

Det sker eksempelvis, når kvinder begynder på en klassisk mandearbejdsplads, eller hvis en ny generation kommer ind og blander sig med de "gamle".

Selvom ugen nu er slut, er det derfor ikke slut med at tale om hadtale. Det fortæller direktør på Campus Bornholm, Inge Prip, som også var en del af dagens panel.

– Vi kommer helt sikkert til at arbejde videre med det her, for igennem ugen er vi blevet opmærksomme på, at det foregår meget mere end man ved på de sociale medier, fortæller hun.

I løbet af ugen har hun fået et indblik i de unges verden gennem oplægsholderne, men også gennem de unges egne input. Derfor er det planen at følge op med mere opmærksomhed på temaet.

I alt var 350 elever med til afslutningsarrangementet, hvor søjlediagrammer viste, hvad de unge selv mente om emnet. Foto: Sarah Thun Kristensen

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT