Havets hurtige fisk kan fanges med silkesnor

Havets hurtige fisk kan fanges med silkesnor
Hornfisk med knuste kartofler. Foto: Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT | 21. MAJ 2023 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
21. MAJ 2023 • 05:30

Det er nu! De er kommet! Hornfiskene. Den lille næbbede fisk, der efter sigende skulle være en af de hurtigste i de danske farvande. Der er nogen, der påstår, at de kan svømme op til 60 kilometer i timen… kan det have sin rigtighed? Jeg har prøvet at undersøge det, men er ikke blevet meget klogere. Gad vide om sælerne kan fange dem?

Det er en del år siden, jeg har fanget de små kræ selv, men jeg mindes, at det var ret sjovt og en lille smule svært, at få dem til at blive på krogen. Deres horn, eller næb, som de også bliver kaldt, er så smalle, at det er svært for krogene at sætte sig fast. Men i går hørte jeg om en metode, der var helt ny for mig: man kan fiske med silkesnor. De er simpelthen en metode, hvor man binder et stykke silkesnor fast til sit blink. Når de slanke racerfisk så bider i snoren, bliver deres horn og tænder viklet ind i den. Smart.

 

 

Da jeg var barn, hørte jeg historier om, at der var folk, der nægtede at spise hornfiskene på grund af deres grønne ben. De synes simpelthen at det var ulækkert. Jeg synes tværtimod, at det er smart. Benene er jo supernemme at få øje på, og det mindsker risikoen for at få slugt et fiskeben. Jeg synes derimod, at de grønne skæl er vildt irriterende – de er bare overalt, når man har renset sine fisk. Og ret svære at få væk igen.

En anden lækker sag, der peaker nu, er en af sidste års helte: løgkarsen. Den står typisk sammen med alle rams- og skovløgene. De lysegrønne takkede blade er ikke til at tage fejl af, og lige nu er der de fineste hvide blomster på, der er gode til at give anretningen det sidste pift. Hvis man skulle være i tvivl om, hvordan løgkarsen ser ud, må man gennemgå Tidendes lørdagsaviser fra sidste forår eller købe bogen Vildt Sulten, hvor den har sin helt egen opskrift.

Da jeg var barn, lavede min mor hornfisk, der var fyldt med persille, men jeg fylder dem med løgkarse. Det smager ligeså godt, og så er det gratis. Det er trist, at der ikke er nye kartofler endnu, for det havde været vildt lækkert til hornfiskene, men de to ting rammer sjældent hinanden. Vi må tage til takke med de kartofler, vi kan få, og lave noget sjovt med dem. En af mine yndlingskartoffelretter er knuste kartofler med sennep, olivenolie og en krydderurt. Jeg har i denne uge valgt at give plads til en urt, der næsten deler vandene – eller smagsløgene – lige så meget som koriander – hils på løvstikken. Den er frisk og en anelse lakridsagtig. Det er ret lækkert med sennep og olivenolie.

Som I kan se, er det en ret simpel ret, og det er jo godt, når man først har brugt tid på at fange de små bæster, siden at vikle den forbandede snor ud af deres næb og til sidst rendt rundt ude i skoven med min tunge bog i den ene hånd, måsen i vejret og flå løgkarse op med den anden hånd, selvom afslapning i haven lyder mere tiltrækkende.

Denne her ret tager maksimum en halv time at lave, og hvis man er et vildt grillmonster, så kan den også kokkereres på weberen.

 

 

 

Knuste kartofler

4 personer

Små kartofler……………………500 g

Olivenolie………………………..1 dl.

Sennep…………………………2 spsk

Løvstikke……………………….1 lille håndfuld blade – fintsnittede

Hornfisk

4 personer

Hornfisk………………………8 stykker på ca 10-12 cm husk at pille benene ud

Løgkarse…………………….. en dygtig håndfuld

Grilspyd………………………8 stk

Smør…………………………..100 g

 

Kog kartoflerne uden salt og med skræl. De skal være helt møre.

Mos dem groft med et piskeris og kom resten af ingredienserne i.

Vend rundt til olien er absorberet.

Smag til med salt og peber.

Krydr fiskene indvendig med salt og peber.

Kom løgkarse i og luk med grilspyddene.

Steg i smørret til de er gyldne.

Hvis I vælger at grille, så smelt smørret.

Server med koldt øl og smørret som sovs.

God fridag.