Find naturens grove purløg og brug dem til torsk med fister skovløgsovs

DELUXE | ABONNENT | 3. JUL 2022 • 05:30
Af:
Sune Rasborg
DELUXE | ABONNENT
3. JUL 2022 • 05:30

Skovløgene minder lige nu om store grove purløg. De er meget nemme at få øje på, da knopperne nærmest virker som små lilla lygter i den ellers så grønne natur.

 

 

Spis Bornholm

Sune Rasborg inspirerer i de kommende uger Tidendes medlemmer med tips til den spiselige del af naturen på Bornholm.

Følg med Sune på togt efter råvarer, som man kan bruge i sin egen madlavning.

 

 

Nu har skovløgene – eller de vilde porrer, som de også bliver kaldt – fået fine lilla løg i toppen. Ikke alene er de meget smukke, men de smager også godt.

I disse år kan man nærmest ikke få noget mad, hvor der ikke er syltede rødløg til – alle serverer dem. Jeg er heller ikke nogen undtagelse selv. De er simpelthen så flotte med den pink farve – de kan få næsten alt mad til at se lidt mere sexy ud. Derudover smager de ret godt og er super nemme at lave.

Rødløg snittes i strimler og overhældes med en varm lage af en tredjedel sukker og to tredjedele eddike. Den skal selvfølgelig saltes tilspas og man kan komme de krydderier i, som man bedst kan lide.

Lad nu herligheden stå i en times tid og vupti: syltede rødløg.

Grunden til denne lidt “ude af kontekst opskrift” er, at man kan gøre det samme med løgknopperne fra skovløgene. De skal bare deles ud i de individuelle løg først. Det er nemt: bare pres dem med håndfladen mod et skærebræt.

De små syltede løg er meget fine til smørrebrød og alt muligt andet. Desværre mister de farven efter en uges tid.

Jeg mindes engang, jeg havde et hold journalister med på urtetur sammen med den dygtige naturvejleder, Thomas Gulbæk. Turen var ikke lang, højst et par kilometer, men Thomas kan altid finde en del spiselige urter at tale om.

Vi var på forhånd enige om, at den tur skulle indeholde mere end bare fortællinger – der skulle også smages.

Derfor havde jeg en syltelage med i en termoflaske, og deltagerne startede med at samle skovløgsknopper, som vi knuste og kom i termoflasken. Efter en fin tur, hvor Thomas fortalte om alt fra brugen af ene til vilde æbler, kom vi til et udsigtspunkt, hvor Thomas af sin rygsæk fremdrog en flaske vodka og snapseglas. Han fandt lynhurtigt noget perikon, som omgåede farvede spiritussen mørkerød.

Jeg selv fandt fiskekonserves, servietter, knækbrød og de lynsyltede løg frem. Det var den fineste lille madoplevelse med Gudhjem i baggrunden.

For år tilbage spiste jeg frokost hos min rare genbo, der også er kok. Han serverede den gamle klassiske ret: spegesild med løgsovs. Det havde jeg aldrig smagt før. Jeg var meget begejstret, og retten gik godt sammen med øl og snaps.

Den klassiske løgsovs består af en masse almindelige løg, som egentlig hedder zittauerløg, skåret i strimler og vendt sammen med en opbagt mælkesovs, der er tilsmagt med sennep. Ikke helt dårligt.

 

 

Da jeg på min gåtur så de fine lilla løgknopper, eller hedder det løgstande?, så fik jeg ideen til at lave en anden slags løgsovs. En der ikke var helt så heftig med de stærke løg, sennep og en hvor der måske hører et glas hvidvin til i stedet for øl og snaps.

Derfor blev det til torsk stegt med havre og en sauce af hvidvin, fløde, lavendel og skovløgsknopper.

Start med at bevæge dig ud i naturen og find skovløgene. De ligner ikke små forårsløg mere, men er blevet til noget, der minder mere om store grove purløg. De er meget nemme at få øje på, da knopperne nærmest virker som små lilla lygter i den ellers så grønne natur.

Til to personer skal man vel bruge cirka 15 knopper, men snup bare lidt flere, for så kan du sylte resten, mens du alligevel er i gang.

Når du så er kommet hjem, så snig dig ud i lavendelbedet og pluk to-tre blomster…

Havrestegt torsk med lavendel og løgsovs

2 personer

200 g torskefilet

1 håndfuld havregryn

Smør til stegning

6 nye gulerødder

2-3 lavendelblomster

2 dl. hvidvin

2 dl. piskefløde

10-15 skovløgsknopper

 

Start med at ordne gulerødderne og damp dem i saltet vand og eventuelt en smule smør, til de er møre, men stadig har lidt bid.

Vend torsken i havregrynene og pres dem godt fast.

Steg torsken ved høj varme til at starte med og skru ned, når den er gylden og kan vendes.

I en kasserolle koges vinen ind til det halve, og fløden kommes på.

Når fløden så småt er begyndt at tykne, kommes lavendel og løg i. Kog forsigtigt til saucen har den ønskede tykkelse.

Smag til med salt og peber. Hvis man synes, saucen virker lidt fed, så kan den justeres med citronsaft.

Anret de dampede gulerødder med fisken ovenpå og hæld løgsov ved.

Nyd retten med resten af hvidvinen.

Velbekomme, Fister Løgsovs

 

 

 

Skovløg

Er let kendelig på sine ret brede blade og betydelige højde på op til omkring én meter. Skovløg vokser på muldrige og gerne lidt næringsrige steder i skovbryn, skovlysninger og grøftekanter, hvor den kan danne tætte bestande med titusindvis af planter. Den er især almindelig på Bornholm, øerne og i Østjylland.

 

 

 

Sune Rasborg

Kok, kogebogsforfatter og madfotograf. Sune er vokset op i Svaneke og flyttede i 2011 tilbage til øen. Her har han beskæftiget sig en del med lokal madkultur både som kok, men også i form af events og rådgivning til fødevarevirksomheder. Det er i årenes løb blevet til tre prisvindende bøger, en hel del tv-programmer. I 2013 vandt han den landsdækkende konkurrence: Danmarks bedste Livret.