Dyr fra tagrenden kan overleve i rummet

Dyr fra tagrenden kan overleve i rummet
Bjørnedyr lever på hele jordkloden, de har overlevet to uger på ydersiden af en rumraket, og de var et omdrejningspunkt for Natur Bornholms deltagelse i årets Naturvidenskabsfestival. Her kigger elever fra Hans Rømer Skolen nærmere på de modstandsdygtige dyr. Foto: Hanna Piorska
NOTITS | 1. OKT 2023 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NOTITS
1. OKT 2023 • 15:30

Kolonisering af rummet var et af emnerne på Natur Bornholm, der deltog i årets Naturvidenskabsfestival.

Videnskab og udforskning var i centrum, da Natur Bornholm i den forgangne uge inviterede skoleelever indenfor til den årlige Naturvidenskabsfestival, der foregik i hele landet. Ideen er, at eleverne skal udforske verden på en sjov og engagerende måde, fortæller Natur Bornholm i en pressemeddelelse.

Formidlingschef René L. Vilsholm fortæller, at eleverne blandt andet havde chancen for at udforske bjørnedyr, som lever i et mikrounivers.

– Det er dog let at finde dem, for de lever på hele jordkloden, inklusive de fleste tagrender på Bornholm, hvor de gemmer sig i mos. De lever steder, hvor andre ikke kan overleve, fordi de er eksperter i at gå i dvale, når det for eksempel er meget tørt eller koldt, fortæller han.

Bjørnedyr er en af de få skabninger, der har overlevet at sidde på ydersiden af en rumraket i to uger uden beskyttelse og uden at tage skade.

Nogle elever blev opfordret til at tænke over, hvad det kræver at leve på månen. Med det afsæt udforskede de dyrenes specialiseringer og evner til at overleve i forskellige miljøer og reflekterede over, hvordan videnskab og teknologi kan gøre rumrejser og kolonisering af rummet mulig.

René L. Vilsholm beskriver Naturvidenskabsfestival som en lejlighed til at inspirere unge til at forfølge karrierer inden for videnskab, teknologi, teknik og matematik. heni