Arrangører siger stop: Årets march bliver den sidste

Arrangører siger stop: Årets march bliver den sidste
Fra næste år bliver der ingen julemærkemarch i Rønne. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 24. NOV 2024 • 11:00
NYHED
24. NOV 2024 • 11:00

Den 1. december er der traditionen tro julemarch mod mobning og mistrivsel med afgang to steder på Bornholm. Men herefter stopper arrangørerne i Rønne efter 18 års frivilligt arbejde, og ingen har meldt sig til at overtage.

Den 1. december er det den 48. gang, hele Danmark samles om at gå en symbolsk tur for at markere et nej tak til mobning og mistrivsel.

Hvor man tidligere kunne deltage i marchen fra både Svaneke/Aarsdale, Rønne og Allinge-Sandvig, så kan man i år kun deltage i de to sidstnævnte, og hvis der ikke træder nye frivillige til, så kan man fra næste år ikke længere deltage i Rønne.

Her har Else Mortensen og Poul Sørensen stået for arrangementet siden 2006, men efter 18 år som frivillige arrangører har de to valgt at takke af, og det betyder, at når de sidste deltagere er kommet i mål i næste weekend, så lukker startsted Rønne ned for en snart 50 år gammel tradition.



Arkivfoto af Poul Sørensen og Else Mortensen fra Julemærkemarch i Rønne i 2016. Arkivfoto: Berit Hvassum

Allan Stenbye er ansvarlig for startstedet i Allinge-Sandvig, ligesom han er bestyrelsesmedlem i Julemærkemarchen, og han skriver i en mail til Tidende, at det igennem nogle år har været forsøgt at finde afløsere for Poul og Else, men det er ikke lykkedes.

Hans håb er dog endnu ikke helt ude, for så længe der er et startsted er der håb.

– Måske der i sidste øjeblik dukker nogen op, som vil gribe stafetten og sikre at Julemærkemarchen i Rønne også får sit 50 års jubilæum om to år. Både i Rønne og i Allinge-Sandvig er man klar til at fortælle interesserede om hvilke forberedelser dagens Julemærkemarch kræver og der vil være masser af hjælp til dem, der har lyst til at hjælpe Julemærkemarchen i Rønne med at fortsætte mange år endnu, skriver han.

Han understreger dog, at man har fuld respekt for Poul Sørensen og Else Mortensens beslutning om at stoppe, og at man takker for deres flotte engagement.

Meget vigtig donation

Ved Julemærkemarchen samles der ind til driften af landets fem julemærkehjem, som støtter børns kamp mod mobning og mistrivsel. De fem hjem hjælper hvert år over 1000 børn med at genfinde glæden og det gode børneliv.

Siden 1904 er der hvert år udkommet et julemærke til støtte for hjemmene, men da der ikke sendes nær så mange postkort i dag, så er Julemærkefonden afhængig af ethvert bidrag og donation.

Ved at møde op et af de 68 forskellige startsteder i Danmark - heraf altså to på Bornholm - kan man derfor være med til at sende penge af sted til julemærkehjemmene.

Sidste år gik flere end 16.500 danskere en tur og det blev til en donation på 1.260.000 kroner. I år håber Julemærkemarchen at samle endnu flere penge ind.

– Julemærkemarchens imponerende og frivillige hjælpearbejde kaster hvert år en flot donation af sig, som kan mærkes i det samlede budget. Det fortsatte hjælpearbejde, der hvert år gavner knap 1000 børn, er afhængigt af indsamlede midler, fortæller direktør Søren Ravn Jensen fra Julemærkefonden i pressemeddelelsen, hvor han også fortæller, at det offentlige tilskud kun dækker 2,7 procent af budgettet.

Denne udmelding glæder Allan Stenbye, som sammen med to hjælpere, står klar ved startstedet i Allinge-Sandvig.

– For os frivillige er det er et kærkomment stykke arbejde, som desværre er meget vigtigt for de mange børn vi hjælper. Vi skaffer midler til Julemærkefonden, og samtidig kommer en masse mennesker ud i det fri og er sammen om at dyrke motion. Det betyder virkelig noget for os frivillige at være med til at gøre en forskel for alle de børn, som får et ophold på Julemærkehjem. Der er således gevinst for alle parter!

Fakta

Julemærkemarchen opstod i 1977, da den Aarhus-baserede Postens Marchforening for allerførste gang arrangerede en march til fordel for Julemærkefonden. I 2016 kunne initiativet fejre 40-års jubilæum med et rekordstort deltagerantal.

Gennem årene er der kommet flere og flere startsteder til – i år er der 68 - og samlet set har Julemærkemarchens deltagere indsamlet over 27,3 millioner kroner til driften af Julemærkehjemmene.

Om Julemærkefonden:

Hvert år får op mod 1.000 børn mellem 7 og 14 år hjælp til et bedre liv på et Julemærkehjem. Børn, der får et ophold på Julemærkehjem, har ofte dårlig livskvalitet, hvor mobning og lavt selvværd fylder meget

På et Julemærkehjem får børn mod på livet igen. Dagligdagen bygger på motion, sund kost og stærkt sammenhold. Behovet for Julemærkehjemmene er fortsat stort – lige nu venter flere hundrede børn på at få hjælp

Hjemmene ligger i Roskilde, Skælskør, Ølsted, Kollund og Hobro.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT