Vaskeri i Rønne opnår anerkendt miljømærke

Vaskeri i Rønne opnår anerkendt miljømærke
Textilia Rønne har som det 15. Textilia-vaskeri opnået det nordiske miljømærke Svanemærket. Pressefoto
NYHED | 18. JUN 2024 • 11:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
18. JUN 2024 • 11:00

Textilias afdeling i Rønne har som det 15. vaskeri i koncernen fået tildelt Svanemærket.

Som den første virksomhed på Bornholm har vaskeriet Textilia i Rønne fået tildelt det officielle nordiske miljømærke Svanemærket. Det betyder, at bornholmske hoteller, restauranter og hospitalet kan få vasket arbejdstøj, duge og sengetøj et sted, der arbejder aktivt med at mindske sin miljø- og klimapåvirkning.

I marts 2023 blev det tidligere Victor Vask på Sandemandsvej en del af Textilia-koncernen, og det bornholmske vaskeri er det 15. Textilia-vaskeri, der opnår Svanemærket.

– Textilia har i mange år arbejdet med Svanemærket, og det er glædeligt, at deres bornholmske vaskeri nu også er blevet certificeret. Vi håber naturligvis, at andre bornholmske virksomheder vil blive inspirerede af deres miljø- og klimaindsats og følge trop, siger direktør Martin Fabiansen fra Miljømærkning Danmark i en pressemeddelelse.

Kunder har forventninger

Miljømærkning Danmark fortæller, at en analyse fra Viegand Maagøe foretaget i 2022 dokumenterer, at virksomheder og kommuner kan spare mindst 27 procent CO2 ved at vælge svanemærket tekstilservice, og nogle kunder lægger vægt på, at deres tekstiler vaskes så lidt miljøbelastende som muligt.

– Vores kunder på Bornholm spænder vidt, og det samme gør kravene og forventningerne til os. Allerede i dag spiller miljømærkninger som Svanemærket en stor rolle for mange af vores kunder, og vi forventer bestemt ikke, at de bliver mindre – tværtimod. Derfor glæder det os, at vi nu kan tilbyde dem netop en svanemærket tekstilservice, siger divisionsdirektør Martin Kjær Hansen, som har ansvar for vaskeriet i Rønne.

Han tilføjer, at certificeringen fungerer som rettesnor for vaskeriets daglige arbejde. På den måde er den med til at sikre, at Textilia i Rønne bevæger sig i den rigtige retning set i et bæredygtighedsperspektiv.

En lang række krav

Svanemærket stiller både krav til tekstilvaskens energieffektivitet, vandforbrug og brug af kemikalier, til transport og til de tekstiler, virksomheden lejer ud.

Konkret skal en svanemærket tekstilservice være energieffektiv, have en lav klimapåvirkning og et begrænset vandforbrug samt spare på jordens ressourcer. Den skal bruge kemikalier, der opfylder skrappe miljø- og sundhedskrav og reducere transportens miljøpåvirkning. Endelig skal den købe mindst 85 procent tekstiler, der enten er miljømærket eller opfylder en international miljø- og sikkerhedsstandard.

 

Fakta

• Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket og EU Ecolabel i Danmark og fungerer som uafhængig kontrolinstans i forhold til de officielle miljømærker. Miljømærkning Danmark er en selvstændig enhed hos Dansk Standard.

• Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling.

• EU Ecolabel (EU-Blomsten) er EU's officielle miljømærke. Det blev etableret i 1992 af EU-Kommissionen for at bidrage til mere bæredygtig produktion og forbrug.

Kilde: Miljømærkning Danmark